Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Hradeckém kraji si řemesel váží, zástupce ocenili titulem Mistr tradiční výroby

Hned pět řemeslníků ocenil Královéhradecký kraj titulem Mistr tradiční rukodělné výroby. Mezi oceněnými je například výrobce skleněných perlí, podkovář i výrobci betlémů.

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje dnes získalo pět řemeslníků. Hejtmanství tímto titulem oceňuje práci lidí v oborech tradičních lidových řemesel, kteří významným způsobem přispívají k udržování a rozvoji lidové kultury, sdělili zástupci kraje. Ocenění předal dnes hejtman Jiří Štěpán na závěr Mezinárodního folklorního festivalu Pod Zvičinou v Lázních Bělohrad na Jičínsku.

Ocenění získala Petra Hartmanová za výrobu ozdob z foukaných skleněných perlí, Karel Kysilka za propagaci a udržování podkovářského umění a Jan Merta, Martin a Jakub Sochorovi za předávání znalostí výroby betlémů v rámci rodinné tradice. „Smyslem je nejen ocenit dovednosti výrobců, ale také je podpořit a tím přispět k zachování tradičních technologií,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová.

Petra Hartmanová z Vrchlabí pokračuje v tradice výroby skleněných perlí, která sahá v Krkonoších do roku 1902. Výjimečnost perlařského řemesla dokládá i jeho nominace na Seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Další oceněný řemeslník Karel Kysilka se věnuje také speciálnímu podkování koní, ortopedickému podkování a podkování nemocných kopyt. Vede třetí ročníky oboru podkovář a zemědělský kovář na podkovářské praxi ve Střední škole řemeslné Jaroměř na Náchodsku.

Oceněnými jsou také zástupci betlémářské rodiny z Hradce Králové Jan Merta a Martin a Jakub Sochorovi. Rodina se věnuje výrobě betlémů 30 let, sběratelské a výstavní činnosti ještě déle. „Vnuk Jana Merty a Bohuslava Sochora Jakub Sochor začal s vyřezáváním betlémů v roce 2005. Postupně začal vyrábět různé betlémy, které umístil například do skříněk či do skořápek ořechů. Jakub pro betlémářství nadchl i svého otce Martina. Společně vytvořili mechanický betlém, ve kterém je více než stovka postaviček. Oba ve výrobě betlému tradiční metodou pokračují dodnes,“ uvedl Lukáš Vaníček z kanceláře hejtmana.

Ocenění je obdobou titulu Nositel tradice lidových řemesel, který uděluje Ministerstvo kultury ČR. Krajské ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby uděluje Rada Královéhradeckého kraje od roku 2017, kdy nahradilo původní cenu Zlatý kolovrat. Ocenění Zlatý kolovrat Královéhradecký kraj předával od roku 2002.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Královéhradecký kraj, řemesla, ocenění, řemeslo, výroba, perlit, Jan Merta, Petra Hartman, Jiří Štěpán, Martina Berdychová, UNESCO, okres Jičín

V Hradeckém kraji si řemesel váží, zástupce ocenili titulem Mistr tradiční výroby  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.