Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pevnost Hanička na Rychnovsku rozšíří nabídku pro návštěvníky

Prvorepubliková pevnost Hanička u Rokytnice v Orlických horách letos rozšíří nabídku pro návštěvníky. Nově má být zpřístupněn zrekonstruovaný dělostřelecký srub pevnosti Na Mýtině a ještě před začátkem letních prázdnin i parkoviště v osadě Panské Pole. Náklady jsou celkem 11,7 milionu korun. ČTK to řekl starosta Rokytnice Petr Hudousek. Tvrz Hanička patří městu.

Obě investice jsou součástí česko-polského projektu Tajemství vojenského podzemí, podpořeného většinou z evropských peněz. Město Rokytnice je vedoucím partnerem projektu. "Parkoviště pro více než 70 aut za 4,7 milionu korun budujeme v místě, kde se dříve parkovalo, ale neorganizovaně, chaoticky. Do konce června by mělo být hotovo. Primárně bude sloužit návštěvníkům muzea," řekl Hudousek.

Zatím se parkuje vedle na provizorním parkovišti. O parkování v okolí Haničky je v sezoně velký zájem, je to jeden z výchozích turistických bodů na hřebeny Orlických hor. Parkoviště vzniká od února. Podle starosty není v první řadě cílem navýšení parkovacích kapacit. "Chceme parkování hlavně zkultivovat a zregulovat tak, aby se parkovalo jen tam, kde se má," řekl.

Rekonstrukce dělostřeleckého srubu, která začala loni na podzim, bude stát asi sedm milionů. Po rekonstrukci a instalování replik vnitřního vybavení se vrátí do stavu, ve kterém byl na počátku roku 1939. "Dělostřelecký srub byl jako jeden z mála dokončen, nikde jinde není takto dochovaný. Svojí kubaturou betonu jde o největší pevnostní stavbu u nás. Unikátní bude v tom, že bude uveden do původního stavu. Začátek hlavní sezony ale zřejmě nestihneme, chtěli bychom to tam dokončit během léta," uvedl starosta.

Pevnost Hanička je takzvaná tvrz, která vznikla v letech 1936 až 1938 a těžkými zbraněmi měla ostřelovat nepřátelské území až do hlubokého týlu. Tvoří ji šest v podzemí propojených objektů. Podobných tvrzí bylo před druhou světovou válkou v bývalém Československu stavebně dokončeno včetně Haničky pět. Tvrze, tedy soustavy vzájemně propojených objektů a na ně navazujících samostatných srubů těžkého opevnění, v Královéhradeckém kraji měly být součástí československého pohraničního opevnění z let 1935 až 1938. V letech 1972 až 1975 byla Hanička krátce otevřená pro turisty. Poté se lidem znovu otevřela až v roce 1995. Město památku postupně opravuje.

Přeshraniční projekt Tajemství vojenského podzemí se týká na české straně předválečných vojenských pevností Hanička na Rychnovsku a Stachelberg na Trutnovsku a v Polsku podzemních prostor využívaných za druhé světové války. Celkový rozpočet projektu je 1,77 milionu eur (45,5 milionu korun). Evropská dotace činí 1,51 milionu eur (38,7 mil. Kč), příspěvek ze státního rozpočtu 47.820 eur (1,2 mil. Kč) a zbývajících 218.800 eur (5,6 mil. Kč) poskytují partneři projektu.

Autoři | Foto User:Harold [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Štítky ČR, památky, stavby, historie, Rychnovsko, pevnost, Rokytnice v Orlických horách, roubená stavba, tvrz, okres Rychnov nad Kněžnou, Panské Pole, druhá světová válka, Stachelberg (dělostřelecká tvrz), Polsko, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pevnost Hanička na Rychnovsku rozšíří nabídku pro návštěvníky  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.