Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli nedbalosti hasiči likvidovali na Trutnovsku hned dva požáry během 24 hodin

Během čtyřiadvaceti hodin hasiči na Trutnovsku řešili hned dva požáry způsobené nedbalou manipulací se žhavým popelem. Hasiči proto připomínají, že žhavý popel nepatří na kompost, ani do papírové krabice nebo plastové popelnice. Nedbalost se může v tomto případě skutečně prodražit. Kromě škod způsobených požárem totiž hrozí i tučná pokuta.

Hasiči nejprve zasahovali ve Dvoře Králové nad Labem, kde došlo k požáru kůlny. Požár se ale rozšířil až na střechu zděného domku u sousedů. Hasiči dostali požár pod kontrolu za půl hodiny, i tak ale stihl nadělat škody za padesát tisíc korun. Nicméně díky rychlému zásahu se podařilo zachránit majetek v hodnotě tři sta tisíc korun. Vyšetřování záhy určilo příčinu požáru – nedbalost při manipulaci se žhavým popelem.

K dalšímu požáru došlo v Chotěvicích, kde zahořel skleník. „Majitel vysypal předchozího dne na kompost žhavý popel a odtud se požár postupně šířil. Na místě shořelo kromě konstrukce skleníku také dvacet čtyři palet určených jako palivové dřevo,“ popsala mluvčí hasičů Martina Götzová.

Jak tedy se žhavým popelem nakládat, aby nedošlo k žádné škodě nebo dokonce neštěstí? „Žhavý popel nepatří na kompost, ani do papírové krabice nebo plastové popelnice. Popel musíme nechat vychladnout a poté jej umístíme do nehořlavé nádoby, která je neporušená a uzavíratelná. Nádoba pak musí stát v bezpečné vzdálenosti od hořlavých látek a stavebních konstrukcí z hořlavých materiálů tak, abychom předešli vzniku požáru,“ řekla Martina Götzová, která zároveň dodává, že na nakládání se žhavým popelem pamatuje i vyhláška, podle které je povinnost ukládat žhavý popel do nehořlavých uzavíratelných nádob. Za porušení tohoto pravidla hrozí pokuta až dvacet tisíc korun.

Majitelům tak kromě škody způsobené žhavým popelem hrozí i nemalá pokuta.

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, po, pel, nedbalost, HZS, okres Trutnov, kompost, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nedbalosti hasiči likvidovali na Trutnovsku hned dva požáry během 24 hodin  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.