Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Horní úsek lanovky na Sněžku se ráno kvůli větru nerozjel

Horní úsek lanovky na Sněžku se ráno nerozjel kvůli silnému větru. Spodní úsek z Pece na Růžovou horu je v provozu. Horní úsek zůstane mimo provoz pravděpodobně celé dopoledne. Vyplývá to z informací zástupců lanovky a údajů na webu lanové dráhy. Z Růžové hory to je na vrchol Sněžky pěšky asi 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

"Předpoklad je, že odpoledne by se mohl horní úsek rozjet. Co se týče větru, tak je to tak na hraně. Jak pršelo, tak musíme na trati provést nějakou údržbu," řekl strojník lanovky.

Na Sněžce bylo ráno minus osm stupňů Celsia, silná mlha, pocitová teplota okolo minus 14 stupňů.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů.

V Krkonoších platí stále druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti, horská služba varuje turisty také před náledím. Na hřebenech Krkonoš je okolo 220 centimetrů sněhu. "Sněhová pokrývka se díky teplotám pod bodem mrazu zpevnila. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá," uvedla v ranním hlášení krkonošská horská služba. V lavinových katastrech, ke kterým patří také Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý nebo Modrý důl, hrozí laviny středních rozměrů, které se zastaví většinou ještě na svahu.

Autoři | Foto Michal Vodička

Štítky ČR, počasí, rekreace, lanovky, Sněžka, lanová dráha, Pec pod Sněžkou, Růžová hora, lavina, Krkonoše, Bílé Labe, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní úsek lanovky na Sněžku se ráno kvůli větru nerozjel  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.