Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oprava opevnění Josefova za 130 milionů korun má začít v létě

V létě by měla začít oprava severozápadního úseku hradeb barokní pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku. Náklady na rekonstrukci se odhadují na více než 130,4 milionu korun, více než 80 procent nákladů by měla pokrýt dotace z fondů EU. Hotovo má být koncem roku 2021. Jde o největší investici do pevnostního města Josefov za posledních deset let. Rekonstrukce se bude týkat asi jedné osminy hradeb.

„Stavební práce začnou po přiznání dotace, předpoklad je červen až srpen 2019," řekla Eva Libichová z majetkového odboru města. V plánu je oprava části opevnění. Půjde o opravy zdí včetně pískovcových říms, výplní otvorů a opravu prachárny.

Opravy začnou takzvanou vnitřní plentou Bastionu IV a částí kurtin - hradeb spojující bastiony - mezi Bastionem IV a III. Bastiony jsou nejvýraznějším prvkem opevnění. Rekonstrukce, která má zabránit dalšímu chátrání opevnění a napravit havarijní stav hradeb, se dotkne také kulturních aktivit organizací a místních spolků. Například v Bastionu IV již několik let působí kolonie umělců.

Omezení bude podle Libichové především v Bastionu IV a v areálu takzvaného autoparku, kde kromě hudebního festivalu Brutal Assault kulturní akce nebudou. „Co se týče konkrétně Bastionu IV, tak s kolonií umělců se tam samozřejmě počítá i po rekonstrukci. Naopak to umožní její další rozvoj," řekla Libichová.

Radnice v Jaroměři má s Josefovem velké plány, ale na rekonstrukci pevnosti nemá dostatek peněz. „Památka takového rozsahu je absolutně nad finanční možnosti našeho města," řekl starosta třináctitisícové Jaroměře Josef Horáček (VPM). Podle něj jen rekonstrukce rozsáhlého objektu bývalé vojenské pevnostní nemocnice, ve které by v budoucnu mohlo vzniknout sanatorium pro válečné veterány, bývalé vojáky, policisty, strážníky či záchranáře, vyjde odhadem na půl druhé miliardy korun. „Z toho jednoznačně vyplývá, že město může mít vize, jaké chce, ale bez pomoci státu se neobejde," řekl Horáček.

Pevnost Josefov vznikla z podnětu císaře Josefa II. kvůli ochraně zemských hranic před Pruskem roku 1780 a o sedm let později byla předána jako bojeschopná. Poté se pevnost dál modernizovala, a to až do roku 1850, kdy zažívala největší rozkvět. Josefov je městskou památkovou rezervací a vnější opevnění, takzvaná Horní pevnost, je na indikativním seznamu národních kulturních památek.

Autoři | Foto Autor: Karelj – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57460273

Štítky ČR, správa, stavby, památky, pevnost, Josefov, opevnění, rekonstrukce, oprava, Jaroměř, Evropská unie, okres Náchod, Pevnost Josefov, Josef Horáček, Josef II. Habsbursko-Lotrinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava opevnění Josefova za 130 milionů korun má začít v létě  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.