Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Krkonoších platí druhý lavinový stupeň, tedy mírné nebezpečí

V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Mírné nebezpečí pádu laviny platí od soboty 22. prosince a zůstat by mělo i ve středu, informovala na svém webu horská služba.

„Více sněhu je uloženo na závětrných svazích a ve žlabech. Za posledních 24 hodin napadlo deset centimetrů nového sněhu," uvedl Robert Dlouhý z horské služby.

V polohách nad 1000 metrů nad mořem podle něj hrozí laviny deskové. „Pod 1000 metrů nad mořem je sněhová pokrývka ve spodních vrstvách mokrá až podmáčená. Zde se dají očekávat laviny malých rozměrů z mokrého sněhu a laviny klouzavé, které se většinou zastaví ještě na svahu," uvedl Dlouhý.

Při druhém stupni je lavinové nebezpečí označováno jako mírné. Sněhová pokrývka při něm vykazuje na některých strmých svazích jen střední stabilitu, lidé by neměli vstupovat na svahy se sklonem nad 35 stupňů. Samovolné uvolnění větších lavin se nepředpokládá. Podmínky pro lyžaře a turisty horská služba při druhém stupni označuje za převážně bezpečné.

Na Luční boudě na hřebeni hor v nadmořské výšce 1415 metrů bylo dnes ráno munus pět stupňů Celsia, téměř metr sněhu a mlha. Vítr v nárazech dosahoval přes 60 kilometrů v hodině a podle předpovědi meteorologů by měl během dne ještě sílit.

Lavinovými oblastmi v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň, tedy vysoké nebezpečí.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním v lavině zahynula na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, lavina, Krkonoše, horská služba, svah, Luční bouda, Bílé Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších platí druhý lavinový stupeň, tedy mírné nebezpečí  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.