Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

FOTO: Hasiči nacvičovali v Orlických horách evakuaci lidí z lanovky

Desítky profesionálních hasičů včera v lyžařském středisku v Deštném v Orlických horách nacvičovaly záchranu lidí z lanovky. Ostrá část výcviku trvala přes dvě hodiny a hasiči pracovali také několik metrů nad zemí, řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

„Cvičení se zúčastnilo asi 60 hasičů z celého kraje se specializací na záchranu osob z výšek a nad volnou hloubkou, včetně profesionální jednotky z podniku Škoda Auto z Kvasin. Cvičili, jak dostat člověka z lanovky bezpečně dolů," řekla Götzová.

Cílem bylo podle ní sjednocení postupů při takových událostech. „Když je velká zima, tak jde o čas. Lidem uvízlým na lanovce hrozí prochladnutí. Proto spolupráce zasahujících musí probíhat velmi rychle, proto bylo cvičení v tak velkém formátu," řekla mluvčí.

Hasiči, kteří byli rozděleny do několika skupin, pracovali v extrémních podmínkách. Teplota byla pod minus pěti stupni Celsia a foukal silný vítr. „Pocitová teplota byla proto mnohem nižší. Navíc na sjezdovce už jela naplno sněžná děla. Hasiči si tak mohli vyzkoušet práci v reálných extrémních podmínkách," řekla Götzová.

Podle ní hasiči v hradeckém kraji ostrý zásah při evakuaci lidí z lanovky neměli. „Před několika lety byly povolány jednotky k záchraně osob z lanovky na Černé hoře v Krkonoších, ale než dojely, lanovku se podařilo rozjet," dodala.

V Královéhradeckém kraji slouží přes 300 profesionálních hasičů, speciálně proškolených na záchranu lidí ve výškách je z nich přes 70.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, hasiči, turistika, lanovky, cvičení, Deštné v Orl. h., lanová dráha, Orlické hory, Deštné v Orlických horách, ŠKODA AUTO a.s., Kvasiny, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hasiči nacvičovali v Orlických horách evakuaci lidí z lanovky  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.