Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Přívalové deště nadělaly Lesům ČR za poslední měsíc škody skoro osmdesát milionů

Přívalové deště nadělaly za poslední měsíc na majetku státního podniku Lesy České republiky (LČR) škody téměř za 80 milionů korun. Poničily hlavně lesní cesty a koryta potoků. Deště na přelomu května a června nadělaly škody zejména na Frýdecko-Místecku, Blanensku a Chrudimsku. Na konci června povodně opět zasáhly Frýdecko-Místecko a dále Zlínsko a Vsetínsko. V tiskové zprávě to dnes uvedly Lesy ČR, které spravují téměř polovinu lesů v zemi.

"V důsledku povodňových průtoků a vylití vody se vytvořily nátrže do břehů, byla rozplavena opevnění koryt, poškozeny lesní cesty, břehové porosty, vznikly zátarasy a nánosy," uvedl vedoucí odboru vodního hospodářství Lesů ČR Tomáš Hofmeister. Největší škody podnik eviduje v katastru obce Horní Lomná v Beskydech v okrese Frýdek-Místek na potoku Přelač, Velkém Burkovském potoce a jejich přítocích.

Na lesních cestách státní podnik vyčíslil škody přibližně za 45 milionů korun. Přívaly vody v zasažených lokalitách například poškodily či úplně zničily řadu propustků a mostů.

Na vodních tocích podnik škody odhadl na více než 30 milionů korun. Z toho asi třetina připadá na škody, které bude muset podnik odstranit v nejbližší době. Zhruba 20 milionů korun bude představovat výdaj na náročnější opravy, které budou muset Lesy ČR vyprojektovat a udělat v příštích letech.

Lesy ČR v prvním čtvrtletí vykázaly hrubý zisk 1,95 miliardy korun při tržbách 3,71 miliardy korun. Prioritou podniku, který má 3800 zaměstnanců, zůstává obnova lesů po kůrovcové kalamitě, která v českých lesích vypukla v roce 2018 a trvala do roku 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky ČR, lesy, počasí, Lesy ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přívalové deště nadělaly Lesům ČR za poslední měsíc škody skoro osmdesát milionů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.