Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oblíbenost cyklistiky v kraji roste. A to hlavně díky rozvoji cyklostezek

Jízdní kolo je jako dopravní prostředek i volnočasová aktivita stále oblíbenější. Po celém Královéhradeckém kraji vznikají nové cyklostezky, traily nebo pumptracky. Za dobu fungování společností zaměřených na rozvoj venkova se podařilo vybudovat desítky kilometrů tras.

Vzniklé cyklostezky lákají cyklisty, bruslaře i chodce. V regionu vznikají také traily, cesty s přírodním podkladem, a pumptracky, okruhy tvořené vlnkami a klopenými zatáčkami.

„Na území Místní akční skupiny (MAS) Hradecký venkov byly za téměř osm a půl milionu korun realizovány stezky pro pěší a cyklisty v Sadové a Sověticích. Dotaci na oba projekty ve výši pětadevadesáti procent se tu podařilo zajistit skrze Integrovaný regionální operační program (IROP),“ informuje Královéhradecký kraj v tiskové zprávě.

Místní akční akupina Podchlumí zase pomohla získat finance na stavbu lávky, která spojuje Hořice a Libonice, a zároveň propojuje území Mikroregionu Podchlumí a Podzvičinska. Lávka s dřevěnou konstrukcí za necelých devět milionů korun překlenula frekventovanou silnici Hradec Králové – Jičín. Pěti miliony se na financování podílela evropská dotace.

Nové cyklostezky vznikají díky evropským dotacím i na Náchodsku, například podél frekventované silnice na Polici nad Metují nebo kolem přehrady Rozkoš.

V Krkonoších se kromě cyklostezek podařilo vybudovat i zmíněné oblíbené pumptrecky (ve Vejsplachách nebo v Rudníku) a na Benecku se připravuje spuštění trailu vedle lanovky na Kejnosu. V podkrkonoší pak vznikla síť dobíjecích stanic pro elektrokola.

„Pracuje se zde i na nové cyklostezce spojující Úpici s Havlovicemi. Aktuálně probíhá druhá etapa budování této komunikace. Oba úseky budou stát bezmála šest a půl milionu korun, dotace čerpaná prostřednictvím MAS Království – Jestřebí hory z IROP pokryje 95 procent nákladů,“ informuje kraj.

Budování cyklostezek z prostředků IROP bude možné i do budoucna. Kritéria pro poskytnutí dotace ale budou přísnější, v daném místě bude například více zohledněna intenzita silniční dopravy. Individuální výzvy z IROP se otevírají nyní v červnu.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky cyklostezka, kolo, jízda, turistika, dotace, Evropská unie, silnice, sport, Královéhradecký kraj, MASA, Hořice, Libonice, Mikroregion Podchlumí, Podzvičinsko, Hradec Králové, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbenost cyklistiky v kraji roste. A to hlavně díky rozvoji cyklostezek  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.