Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ochránci chtějí do přírody vrátit motýlího krále. Ve sbírce vybrali přes sto tisíc

Českému svazu ochránců přírody Hradec Králové se podařilo ve veřejné sbírce vybrat přes 105 tisíc korun na projekt Návrat motýlího krále. Ten reaguje na problém mizejících motýlů a dalších opylovačů. Cílem projektu je návrat motýlího krále jasoně červenookého do Krkonoš.

Takzvaná Mise Apollo: Návrat motýlího krále si klade za cíl záchranu mizejících motýlů a dalších opylovačů z jejich přirozeného prostředí. Do šesti let chtějí ochránci přírody vrátit jasoně červenookého do českých i polských Krkonoš a dokonce i do Alp a Karpat.

Jasoň červený je jedním z největších motýlů Evropy, hrozí mu ale brzké vyhynutí. Je totiž velmi citlivý na kvalitu prostředí, které obývá. Zatímco dříve se vyskytoval na mnoha místech v Česku, zejména na horách a v podhůřích, dnes už je tu považován za vyhynulého.

Projekt pomůže nejenom jemu, ale i řadě druhů včel, orchidejí, ještěrek a ptáků, kteří s ním sdílí životní prostor a trpí stejnými problémy, jako je zarůstání jejich domovů vlivem chybějící pastvy nebo nepromyšleného zalesňování. 

„Vybralo se krásných 105 tisíc korun! Z toho máme obrovskou radost, vaše dary jsou totiž důležité nejen pro zahájení mise, ale představují také velkou psychickou podporu pro nás! Ukazujete nám, že v tom nejsme sami,“ říká ochránce přírody z Jaroměře David Číp.

Ochránci přírody budou v rámci Mise Apollo společně s chovateli motýlů vypouštět jasoně do volné krajiny. Ještě předtím ale musí vhodně a šetrně upravit přírodní podmínky na vybraných územích.

Projekt ze šedesáti procent financuje Evropská unie, zbytek zajistí ochránci přírody z vlastních zdrojů, dobrovolnickou prací a z přijatých darů. 

Podle ochránců je právě úbytek hmyzu jedním z nejopomíjenějších, ale přitom nejzásadnějších problémů ochrany přírody. „Za posledních třicet let poklesl výskyt hmyzu ve střední Evropě o 75 procent. To má zásadní negativní dopad nejen na opylování rostlin, včetně zemědělských plodin a ovocných stromů, ale i na přežití celé řady druhů zvířat i samotného člověka,“ varují autoři projektu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Ježek

Štítky motýl, jasoň, pomoc, sbírka, dobrovolnictví, příroda, hmyz, ochránci, projekt, motýli, ochrana přírody, Český svaz ochránců přírody, Program Apollo, Krkonoše, Evropská unie, Karpaty, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci chtějí do přírody vrátit motýlího krále. Ve sbírce vybrali přes sto tisíc  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.