Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

250 let starou chalupu v dezolátním stavu uvedla do původního stavu. Majitelku ocenil i Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj poprvé ocenil dobrovolníky, kteří pečují o památky v regionu. Mezi nimi i Evu Kočovou, která už deset let postupně rekonstruuje 250 let starou chalupu ve Velké Úpě. Když nemovitost kupovala, byla naprosto v dezolátním stavu, následně se navíc ještě propadla střecha.

„Chalupa byla postavená německými osadníky někdy v roce 1780. Po válce, když byli Němci odsunuti, vlastnila ji poté nějaká rodina. My jsme chalupu koupili v roce 2011, byla naprosto v dezolátním stavu, jak mi jeden kolemjdoucí řekl, bylo to deset minut po dvanácté," popisuje majitelka chalupy Eva Kočová. V zimě roku 2012 se navíc pod přívaly sněhu propadla střecha. Majitelka se ale nenechala odradit a pustila se do kompletní rekonstrukce.

„Protože řada bývalého roubení byla zazděná, tak jsme tvárnice postupně vybourávali a nahrazovali roubením, tak abychom dosáhli původního vzhledu chalupy,“ vysvětluje majitelka.

Bylo potřeba udělat nové podezdívky, vyměnit prohnilé trámy, podlahy i obklady. Exteriéry jsou už kompletně hotové, nyní chce Eva Kočová pokračovat v rekonstrukci interiérů. V plánu má také terénní úpravy.

Za citlivou a vydařenou rekonstrukci majitelka dostala Cenu za příkladnou obnovu architektonického dědictví. Ocenění letos poprvé rozdal Královéhradecký kraj mezi dobrovolníky, kteří pečují o památky v regionu. Cenu získal také Spolek pro záchranu kaple sv. Jana Nepomuckého v Novém Městě nad Metují a dlouholetý zachránce hradu Vízmburk. 

„Cena za příkladnou realizaci obnovy architektonického dědictví vznikla proto, abychom obětavou práci jednotlivců i spolků ocenili a také zviditelnili, protože jejich práce bývá často opomíjená," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši). Každý oceněný získá odměnu 50 000 korun. Veřejnost do letošního února nominovala 16 jednotlivců a spolků, ocenění byla ve třech kategoriích.

Cenu za stavební obnovu nebo restaurování získala zmíněná  Eva Kočová, která při obnově roubenky zachovala původní stavební technologie a materiály. Cenu za iniciativní přístup k záchraně a obnově konkrétního objektu získal Spolek pro záchranu kaple sv. Jana Nepomuckého v Novém Městě nad Metují, který stavbu koupil v roce 2018. Ocenění za dlouhodobou popularizační, přednáškovou a publikační činnost dostal místopředseda spolku Sdružení pro Vízmburk Jaroslav Balcar. Sdružení se podařilo nejen zachránit, ale také zpřístupnit gotický hrad Vízmburk, který ještě v roce 1972 ležel zapomenutý pod nánosy zeminy, uvedli zástupci kraje.

Pamětní plakety za péči o válečné hroby Ministerstva obrany ČR při vyhlášení cen obdrželo osm nominovaných. Mezi nimi je například obec Zachrašťany za vybudování pomníku pilotovi RAF na místě jeho rodného domu nebo bývalý královéhradecký primátor a současný krajský radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink za podporu obnovy památníku padlých legionářů 4. čs. střeleckého pluku.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repo: YouTube

Štítky správa, památky, ocenění, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, chalupa, Velká Úpa, Jan Nepomucký, Jaroslav Balcar, Zdeněk Fink, Martina Berdychová, Royal Air Force, Nové Město nad Metují, Vízmburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Thomas Greg

Zkoušeli jste bez úspěchu získat půjčky od bank? Naléhavě potřebujete peníze, abyste se dostali z dluhů? Potřebujete peníze na rozšíření nebo založení vlastního podnikání? Poskytujeme půjčky s tvrdými penězi a všechny ostatní typy půjček s úrokovou sazbou od 3% do 5%. Poskytujeme půjčky NationWide v rozmezí od 3 000,00 do 100 milionů USD / POUNDS / EURO. Financujeme 100% a LTV 75% -85% na pořízení nemovitosti, Odpovězte na tento whatsapp: +447451280545 nebo e-mail: sllcapitaluk@gmail.com

Čtvrtek, 24. června 2021, 20:09Odpovědět

250 let starou chalupu v dezolátním stavu uvedla do původního stavu. Majitelku ocenil i Královéhradecký kraj  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.