Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecká hygiena od úterka kontroluje restaurace, prohřešky řeší domluvou

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je až příliš těch, kteří neplní podmínky pro vstup do restaurací, tedy nemají test, potvrzení o očkování nebo o prodělané nemoci covid-19. Podíl provinilců se pohybuje kolem deseti procent. Hygienici v Královéhradeckém kraji však na žádné závažné pochybení nenarazili.

Zatímco ještě minulý týden mohli zákazníci restaurací pouze na zahrádky, od pondělka se už otevřely i vnitřní prostory. Od úterka následně Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje začala s kontrolami dodržování pravidel uvnitř restaurací.

„Doposud bylo zkontrolováno 55 zákazníků, všichni předložili potřebný doklad a nebyly tedy uloženy žádné sankce,“ uvedla krajská mluvčí hygieniků Veronika Krejčí.

Větší problémy ale krajští hygienici nezaznamenali ani v minulých týdnech při kontrolách na zahrádkách restaurací. „Od povolení provozu zahrádek bylo provedeno 46 kontrol a zkontrolováno 37 zákazníků. Ani provozovatelům, ani zákazníkům pokuty uloženy nebyly, některá zjištěná pochybení byla na místě odstraněna a řešena domluvou. Celkem bylo tedy doposud zkontrolováno 92 zákazníků,“ upřesňuje mluvčí.

Kontroly v restauračních zařízeních provádí Krajská hygienická stanice ve spolupráci s Policií ČR. „Policisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje poskytují součinnost a doprovod Krajské hygienické stanici v případě, že o to požádají. Institucemi provádějícími kontrolní a správní činnost jsou krajské hygienické stanice. Na území celého kraje nebyly zjištěny žádné vážnější problémy spojené s restauračními zařízeními ve vztahu k dodržování mimořádných epidemiologických opatření,“ dodává krajská mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Zákazníci mohou do restaurací vstoupit pouze tehdy, pokud mají za sebou očkování, testování nebo nemoc v přesně určených termínech. To neplatí pro děti do šesti let. Restaurace musí dodržovat stanovené počty osob u stolů (max čtyři lidé u jednoho stolu, kromě osob z jedné domácnosti) a dodržovat rozestupy mezi nimi. Pokud hosté momentálně nekonzumují jídlo a pití, musí mít nasazený respirátor. Při vstupu do restaurace musí být vždy k dispozici dezinfekce. Od pondělka už také neplatí žádné omezení otevírací doby. Naopak je zakázaná živá hudba a tanec.

Kromě restaurací od pondělka otevřely také bary, hudební kluby, bazény, sauny, herny nebo kasina. Změny souvisely s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky hygiena, kontroly, zahrádky, restaurace, koronavirus, covid-19, Krajská hygienická stanice, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, policie, Pavla Svrčinová, Policie České republiky, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká hygiena od úterka kontroluje restaurace, prohřešky řeší domluvou  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.