Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ustavující zasedání Královéhradeckého kraje bude za přísných pravidel. V plánu je na pondělí

Ustavující zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje se uskuteční v pondělí 2. listopadu od 10:00 v sále zastupitelstva v centru Hradce Králové. Součástí budou přísná hygienická pravidla, sdělili dnes ČTK zástupci hejtmanství. Ustavující zasedání se bude konat vzhledem k epidemické situaci kolem koronaviru za přísného dodržování rozestupů, zakrytí dýchacích cest rouškou či respirátorem a dezinfekce rukou.

Na programu bude složení slibu nových členů zastupitelstva, ale také volby nového hejtmana Královéhradeckého kraje, jeho náměstků, dalších členů krajské rady nebo předsedů výboru zastupitelstva.

Po volbách se na vládnoucí koalici dohodli zástupci vítězné koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45členném zastupitelstvu budou mít většinu 27 hlasů. Budoucí hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) bude mít pět náměstků, dosavadní hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) má náměstky čtyři.

V radě kraje bude mít po čtyřech postech koalice ODS, STAN, Východočeši, tři Piráti a po jednom radním Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. Nová krajská vládní koalice je obdobou té nynější, jen ČSSD nahrazují Piráti.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj. Dva mandáty má SPD.

V Královéhradeckém kraji poslední čtyři roky vládla pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Katka Malá

Štítky ČR, správa, koronavirus, volby, kraje, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, koalice, ODS, Česká pirátská strana, ČSSD, Starostové a nezávislí, Hradec Králové, Koalice pro Královéhradecký kraj, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ustavující zasedání Královéhradeckého kraje bude za přísných pravidel. V plánu je na pondělí  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.