Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2020: V kraji se dnes uskuteční volby v domovech seniorů, ve kterých se objevil koronavirus

Lidé dnes budou volit v Královéhradeckém kraji ve speciálních okrscích ve třech domovech důchodců, ve kterých je vyhlášena karanténa kvůli koronaviru. Mobilní volební tým přijede za voliči do krajských domovů pro seniory v Chlumci nad Cidlinou, v Polici nad Metují a do soukromého domova důchodců Beránek v Úpici.

Mobilní volební komise bude mít jmenný seznam lidí, kteří budou moci volit. Ve všech těchto domovech pro seniory by mělo jít o desítky lidí. Klienti domovů budou moci volit krajské zastupitele, v úpickém domově Beránek mohou volit i nového senátora nebo senátorku v obvodu Trutnov.

Pokud by se po rozhodnutí krajských hygieniků dostalo po výskytu nákazy do karantény ještě nějaké další zařízení sociální péče, mobilní volební tým by do něj mohl vyjet i v pátek.

Drive-in volby v kraji nelákaly

Včera se uskutečnily v Královéhradeckém kraji volby pro ty, kteří jsou kvůli nákaze koronavirem v izolaci nebo karanténě. Volit mohli lidé hned v pěti okresních městech na stanovištích, na která přijeli autem.

V celém kraji nakonec odvolilo jen přibližně 190 lidí. Přesnější čísla by mohla být dnes. Podle odhadů hygieniků je v Královéhradeckém kraji v izolaci kvůli nákaze téměř 900 lidí, více jich je v karanténě.

U drive-in stanovišť bylo včera v kraji deset zapisovatelů, kterým asistovalo čtyřicet příslušníků Armády ČR. Na všech stanovištích byli i policisté.

V Hradci Králové využilo možnosti takto volit 34 lidí. Stanoviště bylo ve dvoře magistrátu. „Bylo to v klidu, v jeden jediný moment tam byla dvě auta za sebou," řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Podle zástupců radnice v Jičíně přijelo během dne na stanoviště v bývalých kasárnách 14 aut a volilo 21 lidí. Stejný počet lidí odvolil i v Trutnově. V Náchodě přijelo k volebním urnám 107 lidí, v Rychnově nad Kněžnou sedm.

Stejná stanoviště budou moci využít lidé v karanténě nebo v izolaci v senátních obvodech i v při případném druhém kole senátních voleb. Volby do Senátu se v kraji konají současně s krajskými na Hradecku, Trutnovsku a Rychnovsku

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky volby, domov důchodců, karanténa, izolace, mobilní volební tým, domov pro seniory, COVID-19, Královéhradecký kraj, Chlumec nad Cidlinou, Police nad Metují, Úpice, Trutnov, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: V kraji se dnes uskuteční volby v domovech seniorů, ve kterých se objevil koronavirus  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.