Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ODS v Hradci Králové navrhuje jednání o široké koalici včetně ANO

ODS v Hradci Králové navrhuje jednání o vytvoření široké koalice včetně vítězného hnutí ANO. ODS také odmítá rozdělení gescí v téměř dojednané pětikoalici. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy ODS k povolebnímu vyjednávání v Hradci Králové. Podle původních plánů měla být pětikoaliční dohoda podepsána 24. října krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva města.

Na koalici v Hradci Králové od skončení voleb vyjednávají koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. V zastupitelstvu by pětikoalice měla 21 z 37 mandátů. Bez ODS, která má pět mandátů, pětikoalice nevznikne. ANO jako vítěz voleb má 13 mandátů a SPD tři. Pětikoalice v neděli oznámila, že povolební vyjednávání o podobě spolupráce ve vedení města jsou je hotové.

Podle zastupitele a člena vyjednávacího týmu ODS Oldřicha Vlasáka není nezbytné nové vedení města na ustavujícím zastupitelstvu volit. Řízení města je podle něj zabezpečeno. "Navíc pro nás podpis koaliční smlouvy stejně není tématem, dokud se neshodneme na smysluplném a efektivním rozdělení gescí a dostatečně neprodiskutujeme možnost široké koalice," uvedl v tiskové zprávě Oldřich Vlasák, který byl primátorem města v letech 1998 až 2004.

Strany vznikající pětikoalice již dříve zveřejnily jména členů vedení města. Primátorkou se měla stát prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová (HDK). Počet náměstků měl vzrůst ze čtyř na pět a měli je dělat Miroslav Hloušek (ODS), Lukáš Řádek (TOP 09), Pavel Vrbický (Piráti), Ilona Dvořáková (Rozvíjíme Hradec) a Adam Záruba (Změna pro Hradec).

Předseda hradecké oblastní rady ODS, poslanec a šéf vyjednávacího týmu Pavel Staněk uvedl, že ODS je připravena na možnost, že její návrh na rozdělení gescí členů vedení města nenajde u koaličních partnerů pochopení. "S vědomím současné těžké celospolečenské situace a pod tlakem neústupnosti některých partnerů jednajících o koalici zvažujeme, že bychom namísto současného pětikoaličního modelu podpořili variantu široké koalice s hnutím ANO," uvedl Pavel Staněk. Uvedl, že takové koalice vznikají i v jiných městech.

VOLBY 2022: Občanští demokraté odmítli spolupráci s ANO. Pro vítězné hnutí šlo o poslední možnost

Občanská demokratická strana (ODS) v Hradci Králové definitivně rozhodla o tom, že s vítězným hnutím ANO spolupracovat nebude. Pro ANO byla ODS poslední možností, jak vytvořit většinovou koalici. Hradec Králové je tak opět o něco blíž vytvoření...

ODS v tiskové zprávě uvedla, že na základě usnesení oblastní rady ze 17. října bude v rámci připravované koalice iniciovat změnu v již oznámeném rozdělení gescí, které podle ní neodráží vůli všech účastníků. "Problém ODS spatřuje vedle chaotičnosti takového rozdělení především v neúměrných nárocích, které by nová organizace gescí kladla na nezbytné zvýšení počtu úředníků a tím i na městský rozpočet," uvedla ODS.

Podle volebního lídra ODS Miroslava Hlouška je hradecký magistrát tradičně dělen do gescí podle určitého schématu a jeho změna by byla riskem a hazardem. "ODS je připravena pokračovat v současném vyjednávání a přináší vlastní návrh rozvržení gescí založených na stávající struktuře vedení města i celého magistrátu. Pomůže nejen rychlejšímu, ale i levnějšímu a snadnějšímu uvedení nových náměstků do jejich gescí. Nechceme bořit, jde nám o funkční magistrát," uvedl Hloušek. Konkrétní výhrady k rozdělení gescí ani návrh na jejich změnu ODS neuvedla.

Rozdělení gescí

Springerová by měla mít v gesci školství, krizové řízení, bezpečnost, mezinárodní vztahy a agendu Komise místní samosprávy. Řádek měl být jejím náměstkem pro rozvoj, životní prostředí, dotace a energetiku. Náměstkyní pro kulturu a cestovní ruch měla být Dvořáková, Záruba měl mít na starosti investice, územní plán, urbanismus a architekturu a památkovou péči. Hloušek měl mít v gesci ekonomiku, rozpočet a městské organizace, Vrbický měl být odpovědný za sociální věci, bytovou politiku, IT a digitalizaci. Zástupci Pirátů a ODS si ještě měli tento týden dohodnout rozdělení zbývajících gescí, a to dopravy, majetku a sportu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, volby, ODS, obce, Hradec Králové, koalice, ANO 2011, tisková zpráva, radnice, Česká pirátská strana, Hradecký demokratický klub, TOP 09, Oldřich Vlasák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS v Hradci Králové navrhuje jednání o široké koalici včetně ANO  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.