Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2022: Občanští demokraté odmítli spolupráci s ANO. Pro vítězné hnutí šlo o poslední možnost

Občanská demokratická strana (ODS) v Hradci Králové definitivně rozhodla o tom, že s vítězným hnutím ANO spolupracovat nebude. Pro ANO byla ODS poslední možností, jak vytvořit většinovou koalici. Hradec Králové je tak opět o něco blíž vytvoření široké pětikoalice. ANO a SPD tak pravděpodobně skončí v opozici.

Oblastní rada ODS rozhodla, že do spolupráce s ANO nepůjde. S největší pravděpodobností proto v Hradci Králové vznikne koalice sestavená z Hradeckého demokratického klubu, Pirátů, koalice Změny pro Hradec a Zelených, hnutí Rozvíjíme Hradec a právě ODS. Nově vzniklá pětikoalice by v zastupitelstvu obsadila celkem 21 křesel, kterých je celkem 37. 

V rozhodování pomohl i fakt, že samotné spojení hnutí ANO s ODS by stále nestačilo k vytvoření většinového uskupení. Do party by muselo být přibráno i SPD. Mluvilo se o členovi Trikolory, který byl do zastupitelstva zvolen z kandidátky Svobody a přímé demokracie. Takovou možnost lídr ODS odmítl. „Nic o tom neví, nedává to smysl. Od tohoto se distancuji,“ uvedl pro ČTK Miroslav Hloušek, lídr kandidátky ODS.  

Vítězné hnutí ANO ve vyjednávání neuspělo ani přes fakt, že nabídlo post primátora Hradce Králové ve prospěch některé z případných koaličních stran.  

VOLBY 2022: S opozicí nepočítám, ale jsem na to připravená, říká vítězka voleb Šandová

S velkým náskokem v Hradci Králové vyhrálo volby hnutí ANO. V celkovém počtu získalo 24,5 procenta. Na druhém místě je HDK se 13,5 a na třetím ODS s 10 procenty. Lídryně vítězného hnutí Jana Šandová by se teoreticky mohla stát historicky první...

Hradec Králové je o krok blíže první primátorce v historii  

Hlavní jednotkou nového koaličního uskupení by měl být Hradecký demokratický klub (HDK), který ve volbách skončil na druhém místě se ziskem sedmi mandátů. „V budoucím vyjednávání budeme usilovat o to, aby měl Hradec Králové první primátorku,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu lídryně klubu Pavlína Springerová.  

Ačkoliv se o koalici jednalo už v den voleb, první oficiální schůzka jednotlivých politických subjektů se uskuteční až ve čtvrtek. Jednotliví zástupci předloží body svého programu, ve kterým bude třeba najít shodu. Pokud se to podaří, přijde na řadu diskuze obsazování jednotlivých postů.  

„O tom, kdo bude náměstkem a primátorem je předčasné mluvit. Počkejme na první oficiální vyjednávání,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu lídr Pirátů Pavel Vrbický. O něco konkrétnější už byl v minulosti Hloušek. V neděli ráno Hradecké Drbně potvrdil, že se mluvilo o na navýšení počtu náměstků. Hradec Králové má v současné době čtyři. „Někteří se zhlédli v modelech jiných měst. Například v Olomouci je těch náměstků šest,“ uvedl lídr ODS.  

Springerová však vášně mírní. Podle jejích slov se může stát, že ke vzájemné shodě nedojde.  „Všechny strany si na tu schůzku vezmou věci, které z jejich pohledu musí být reflektované. Bez toho se totiž nepůjde posunout dál a bavit se o nějakých personáliích,“ uvedla lídryně HDK. Jednou z podmínek bude například post čtyř radních právě pro ODS.  

Komunální volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO, které získalo 24,52 procenta hlasů a 13 mandátů. Na druhém místě skončila koalice HDK a TOP 09. Ta získala 13,67 procenta a sedm mandátů. Na třetím místě je ODS s pěti mandáty a 10,27 procenty hlasů. Do zastupitelstva se dostali i Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec, SPD a koalice Změna pro Hradec a Zelení.   

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ODS

Štítky volby, koalice, vyjednávání, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, smlouva, dohoda, výsledky, ANO, ODS, ANO 2011, Hradecký demokratický klub, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana, Pavlína Springerová, Trikolóra hnutí občanů, Pavel Vrbický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Občanští demokraté odmítli spolupráci s ANO. Pro vítězné hnutí šlo o poslední možnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.