Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karatistické mistrovství světa začne v pátek. Do Hradce přijedou reprezentanti padesáti zemí

Celkem 1761 závodníků z 50 reprezentačních týmů se od pátku představí na Mistrovství světa karate SKIF 2019, který se koná v ČPP Aréně v Hradci Králové. O cenné kovy se bude bojovat v soutěžích kata (technické sestavy) a kumite (zápas) a to ve všech věkových kategoriích. Kromě bojů o medaile se organizátoři šampionátu pokusí i o zápis do Guinnessovy knihy rekordů v počtu cvičících sestavu kata Heian Shodan.

„Nejen pro město Hradec Králové, ale pro celý region je světový šampionát jedním z vrcholů sportovních událostí letošního roku. Všem aktérům přeji mnoho radostných chvil strávených v Královéhradeckém kraji, a především pak to, aby nepřestali pamatovat na to, že karate je stejně jako jiné bojové sporty beze zbraní nejen o porážce či odražení momentálního soupeře, ale především o vítězství sama nad sebou a dosažení duchovní rovnováhy,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

Nejmladší Češi

Nejstarším závodníkem, který se v rámci světového šampionátu na tatami představí, je Portugalec Manuel Braga Lino, kterému je 84 let. Nejmladšímu karatistovi šampionátu Ondřeji Sobkovi z Olomouce bude 9 let, stejně jako nejmladší závodnici šampionátu Kateřině Guzkové z Hradce Králové.

V sobotu 20 července budou tatami patřit kategoriím mužů a žen a také pokusu o zápis do Guinnessovy knihy rekordů zacvičením mírové kata všemi účastníky šampionátu společně s dalšími karatisty z České republiky. Předpokládá se, že by se na ploše zimního stadionu mohlo sejít až 2 tisíce cvičících karatistů.

V neděli 21. července budou soutěžit reprezentační týmy a rozhodovat se bude také o absolutním vítězi šampionátu v kumite, kdy v kategorii Grand Champion medailisté jednotlivých váhových kategorií proti sobě nastoupí v boji bez rozdílu hmotnosti.

Doprovodný program

Diváci si na šampionátu užijí i doprovodný program, který přiblíží japonskou kulturu a bojová umění. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet kaligrafii, origami, výrobu sushi, zhlédnout výstavu japonských obrazů, kaligrafií či japonských zbraní. Mohou si také změřit rychlost svého úderu nebo zkusit přerazit tréninkovou přerážecí desku.

Jedním z partnerů turnaje je také Královéhradecký kraj, který organizaci šampionátu podpořil částkou 600 tisíc korun. Vstupenky lze zakoupit v hradeckém Infocentru na Eliščině nábřeží nebo přes webové stránky šampionátu.

Mistrovství světa v karate SKIF se koná jednou za 3 roky a Česká republika jej hostí poprvé v historii. Organizátorem je domácí klub SK Karate Spartak Hradec Králové.

Autoři | Foto archiv pořadatele

Štítky karate, mistrovství světa, hradec, Hradec Králové, Guinnessova kniha rekordů, Královéhradecký kraj, Česko, Jiří Štěpán

Karatistické mistrovství světa začne v pátek. Do Hradce přijedou reprezentanti padesáti zemí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.