Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecký rodák fascinuje NHL. Filip Hronek si buduje velké jméno a hokejový svět se mu klaní

Před dvěma lety byste si říkali "Kdo to je?" Teď už se vás na to žádný z hokejových nadšenců nezeptá. Patří k velkým pilířům české reprezentace. Filip Hronek zářil na posledním Mistrovství světa v hokeji, kdy vyhrál kanadské bodování obránců. Pro naší zemi je velkou nadějí českého hokeje. Obránci jsou totiž tuzemsku nedostatkovým zbožím už několik let, a o to víc vzbuzuje Hronek šanci, že i u nás se můžou rodit skvělí hokejisté. 

Pojďme se ale zpátky vrátit k jeho počátkům. Filip Hronek začínal s hokejem v Hradci a s východočeskou metropolí je spjata jeho celá mládežnická kariéra. Prošel všemi výběry a již v 18 letech oblékl dres áčka. Po boku hvězd, jako je Jaroslav Bednář, Jiří Šimánek, nebo Jaroslav Kudrna ukázal, že se v dospěláckém hokeji rozhodně neztratí. 

Před třemi lety si prošel draftem v NHL. Detroit Red Wings na hradeckého mladíka sáhlo ve 2. kole, jako na 53. hráče v pořadí. Jenže začátky rozhodně nebyly růžové. Dvě sezóny si budoval jméno v juniorské soutěži AHL, nicméně již v té druhé zvedl pohár pro vítěze celé soutěže. Vysněné NHL byl tak výrazně blízko.

A 4.10.2018 se zapíše velkou stopou do jeho kariéry. Oblékl totiž dres Detroitu a ve své premiéře si zahrál před dvaceti tisíci diváky v Little Caesars aréně. Na svůj první gól v NHL si počkal jen devět dní, kdy se střetl s Pastrňákovým Bostonem, který mimo jiné ve stejném zápase nasázel hattrick. Od té doby už Hronek patří neodmyslitelně k sestavě Red Wings a ve 22 letech si zaslouženě vybudoval velké renomé i v reprezentaci.

Patří k oporám reprezentace

Doby, kdy měl reprezentační výběr v záloze velké množství kvalitních obránců, je pryč. Za posledních pár let se v NHL příliš Čechů neuchytilo. Hronek je výjimka a i proto dostal pozvánku na Mistrovství světa v roce 2018. Ve 20 letech ukázal svůj um, nasbíral tři kanadské body, ale i tak Češi skončili až na 7. místě, tedy na jednom z nejhorších umístěních v posledních letech.

O rok později se Filip Hronek stal členem reprezentace i na Mistrovství světa na Slovensku Na šampionátu získal z 10 zápasů celkem 11 bodů a ve 21 letech byl vyhlášen nejlepším obráncem hokejového mistrovství. K medaili ale ani jeho skvělý výkon nevedl a Česko skončili čtvrté.

A jak se vede hradeckému odchovanci v této sezóně? Detroit prožívá špatný vstup do sezóny. Z třinácti zápasů vyhrál jediný, nicméně Hronkovi se i přes to daří. Na kontě má 8 kanadských bodů za tři branky a pět asistencí.

Brzy by mohl Hronka doplnit další Čech, a to Filip Zadina, který momentálně hraje v AHL za Grand Rapids. „Píšeme si docela často. Pomůže mu to, že se v AHL vyhraje a pak by v Detroitu mohl plnit důležité role,“ řekl Hronek pro server nhl.cz. 

Autoři | Foto Wikipedia

Štítky hokej, NHL, Filip Hronek, obránce, Mountfield HK, reprezentace, National Hockey League, Mistrovství světa v ledním hokeji, Detroit Red Wings, American Hockey League, Jaroslav Bednář, Jiří Šimánek, Jaroslav Kudrna

Hradecký rodák fascinuje NHL. Filip Hronek si buduje velké jméno a hokejový svět se mu klaní  |  Hokej  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.