Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradečtí Lvi vyřadili v osmifinále Ligy mistrů Färjestad

Hokejisté Hradce Králové porazili v odvetném osmifinále play off Ligy mistrů Färjestad 4:2 v prodloužení a postoupili do čtvrtfinále. O vyřazení úřadujícího švédského šampiona rozhodl v 68. minutě svým druhým dnešním gólem slovenský útočník Lukáš Cingel.

První osmifinále ve Švédsku vyhrál před týdnem Färjestad 4:3. Včerejší odveta po základní hrací době skončila vítězstvím Východočechů 3:2, ve druhé třetině přitom domácí vedli 3:0. Hradec Králové tak drží naději na zopakování finálové účasti z ročníku 2019/20.

Úvod sice herně patřil Färjestadu, ten však v obrovském tlaku dvakrát trefil tyč a český účastník už do osmé minuty otočil skóre dvojzápasu: Z úniku se trefil provizorní kapitán Kevin Klíma, z přesilové hry Lukáš Cingel. Cingel se tak výrazně podepsal pod postup Východočechů do dalšího kola soutěže.

Navzdory herní aktivitě trápila úřadujícího mistra švédské soutěže velmi nepřesná koncovka. V polovině utkání navíc zaváhal obránce Tornberg a z protiútoku zvýšil na 3:0 Pilař, jenž vstřelil svůj první soutěžní gól v sezoně.

Hosté však osmifinále zdramatizovali, když brankáře Kiviaha poprvé překonal před koncem druhé části Lawner.

Mountfield potom znovu přidal snahu, nejtěsnější náskok se však nepodařilo navýšit ani osamocenému Lvovi a místo toho v 54. minutě vyrovnal celkový účet z přesilové hry Lindqvist.

Färjestad postupně snížil na 2:3. "Myslím, že celý zápas jsme plnili to, co jsme řekli. Färjestad hrál ale výborně, přece jenom je to mistr švédské ligy. Byla to těžká série, věděli jsme, že mají skvělé přesilovky. Oslabení jsme ale hráli super, i když jsme v nich nějaké góly dostali," řekl Lukáš Cingel..

Chválil i výkon finského brankáře Henriho Kiviaha. "Nebýt jeho, vůbec jsme se k vítěznému gólu nedostali. V prodloužení chytl nájezd po tom, co jsem ztratil puk," děkoval Cingel spoluhráči.

Vítěze určilo až prodloužení

Právě v prodloužení, se po řadě příležitostí na obou stranách prosadil Cingel a poslal Hradec Králové mezi osm nejlepších celků Evropy.

"Jeremie Blain mi pěkně posunul puk ve středním pásmu. Já jsem si ho trošku podržel a snažil se střílet přes něj, jak je velký," popsal Lukáš Cingel rozhodující gól, který spustil v hradecké aréně vlnu euforie. "V prodloužení byl kopec šancí na obou stranách, mohl to dát kdokoliv. Jsem rád, že to tam padlo nám," oddechl si slovenský útočník.

Trenér domácích Tomáš Martinec, neskrýval po utkání radost: "Je to cenné vítězství nad top týmem v Evropě, který to od začátku dokazoval. Na startu jsme měli velké štěstí a hlavně zásluhou brankáře Kiviaha nebylo hned v páté minutě po zápase. Pak jsme ale podali týmový, bojovný výkon a Färjestadu jsme se vyrovnali. Dokázali jsme proměnit šance, které jsme si vypracovali."

Domácí se v odvetě museli vyrovnat s rozšířenou marodkou

Vinou marodky navíc musel Hradec Králové nasadit několik hokejistů ze širšího kádru. "Nemáme postavený tým na jednom hráči. Kdokoli naskočí, ten ví, co má hrát, a skvěle do týmu zapadne. To je naše výhoda," podotkl Cingel. Na marodce přibyli oproti prvnímu duelu útočníci Smoleňák, Zachar a Pavlík.

Už po základních skupinách zůstal Mountfield jako poslední český účastník v letošním ročníku Ligy mistrů, ve své skupině předčil dokonce i favorizovanou Frölundu. Skalpem dalšího špičkového celku švédské soutěže nyní znovu ukázal, že v Evropě může konkurovat nejlepším.

"Je to fakt super, ale ještě není konec. Není to tak, že jsme vyhráli, postoupili, a tím to pro nás končí. Chceme jít dál a budeme se na to soustředit," ujistil Cingel, jehož tým si začátkem prosince zahraje čtvrtfinále proti dnešnímu vítězi série Zugu s Mnichovem.

Po prvním duelu, který vyhrál Zug i s českým útočníkem Janem Kovářem na soupeřově ledě 5:1, to vypadá právě na cestu do Švýcarska. Cingel si ale soupeře nevybírá. "Myslím si, že to je jedno. Teď už bude hokej náročný tak či tak. Možná bychom ale mohli ve finále dostat Frölundu, abychom ji konečně porazili," dodal hradecký útočník se smíchem v narážce na finále z února 2020.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mouuntfield Hradec Králové

Štítky Sport, hokej, Liga mistrů, play off, osmifinále, Hradec Králové, Färjestad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí Lvi vyřadili v osmifinále Ligy mistrů Färjestad  |  Hokej  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.