Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poslední zápas pod lízátky skončil remízou. Další utkání se bude hrát až na novém stadionu

Po 55 letech a deseti dnech se na hradeckém fotbalovém stadionu odehrál úplně poslední zápas. Ten první se hrál 12. května 1966. Hradečtí fotbalisté dnes nastoupili do předposledního kola FORTUNA: NÁRODNÍ LIGY, ve kterém se postavili proti hráčům z SK Líšeň. Zápas skončil plichtou 1:1.

Během posledního zápasu pod lízátky dostali fanoušci pěknou nálož nervů. Hned v prvních minutách se soupeři podařilo dostat míč do sítě za domácí obranou. Hradečákům se dlouho nedařilo vyrovnat a první třetina skončila za stavu 0:1.

Diváci si mohli zakřičet až v 72 minutě zápasu, kdy se skóre podařilo dorovnat díky rohovému kopu a následné hlavičce Otty Urma. Všech 650 diváků na stadionu tak začalo skandovat a atmosféra vydržela až do úplně poslední minuty zápasu.

Po závěrečném hvizdu přišlo na řadu loučení s Radimem Ottmarem, pro kterého si spoluhráči připravili hezké "parukové" překvapení. Hradecký kotel rovněž vyvolával kouče Zdenka Frťalu a děkoval mu za odvedenou práci. Došlo také k oficiálnímu ceremoniálu s předáváním medailí a poháru pro vítěze FORTUNA: NÁRODNÍ LIGY.

Po posledním zápasu přijde demolice

Radnice počítá, že s kompletní demolicí fotbalového stadionu začnou vysoutěžené společnosti během podzimu. Hradečáci si prací všimnou na první pohled, jako první totiž zmizí právě ikonické osvětlení. „Jsem rád, že se nám podařilo vymyslet návrh, který s lízátky počítá. Po demontování je zrekonstruujeme a opět vrátíme nad hrací plochu,“ potvrdil předseda představenstva společnosti Strabag Ondřej Novák

Takzvaná lízátka se nad hrací plochou v Hradci Králové tyčí od roku 1972. Poprvé se rozsvítila o tři roky později na zápase hradeckých Votroků s pardubickým Slovanem. Každý ze stožárů měří 50 metrů a váží kolem pětačtyřiceti tun. Všechny jsou ukotvené do čtyř speciálních betonových patek, které vedou hluboko do země.  

O záchraně lízátek se v Hradci Králové mluví relativně dlouho. V minulosti se dokonce objevil návrh o zařazení na seznam chráněných pozoruhodností. I když byla většina potřebných podkladů na ministerstvo kultury předána, nápad nakonec vyšuměl. Stejně tak se uvažovalo o přesunutí lízátek na nedaleký stadion Slávie. 

Nový stadion by měl být v provozu nejpozději v dubnu roku 2023. Jeho vybudování má na starosti trojice firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Radnice za něj zaplatí 568 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FCHK

Štítky FCHK, zápas, remíza, poslední, stadion, lízátka, Hradec Králové, lízátko, 2. česká fotbalová liga, SK Líšeň, Strabag, Radim Ottmar, Geosan Group, Ondřej Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Žáček

Plichta je výraz používaný pro bezbrankovou remízu, a fotbal se skutečně nehraje na třetiny. Žurnalistice zdar ;-)

Pondělí, 24. května 2021, 09:21Odpovědět

Evžen Zvolánek

Roubíčku, "odborníku", fotbal se hraje na poločasy!

Neděle, 23. května 2021, 14:54Odpovědět

Poslední zápas pod lízátky skončil remízou. Další utkání se bude hrát až na novém stadionu  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.