Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ZPÁTKY V ČASE: Nejkrásnější éra Votroků. Katalánské peklo se 130 tisíci fanoušky a souboj se slavnou Barcelonou

Pražská Slavie není jediná, která měla tu čest vyzvat jeden z nejlepších klubů na světě, a to španělskou Barcelonu. Mezi další české týmy, které se s Katalánci střetli byla i Sparta a překvapivě také Hradec Králové. Je ale třeba stránku o pár desítek let zpět.

Psal se rok 1961. Fotbalový Hradec, tehdy ještě Spartak, postoupil do čtvrtfinále Poháru Evropských mistrů. Že Vám název nic neříká?  Evropská soutěž nejlepších týmů, dnešní název nese Liga mistrů, tedy nejprestižnější fotbalový turnaj na světě, pokud člověk nevezme v potaz Mistrovství světa.

Úvodní duel odehráli svěřenci v katalánském pekle. 130 tisíc fanoušků Barcelony a těžko popsatelná atmosféra. I přes porážku 0:4 odjížděli domů Hradečtí s pocitem, že v následné odvetě nemají vůbec co ztratit.

I přesto, že už Východočeši už téměř rok působili na novém Všesportovní stadion, duel se španělským mistrem odehráli na pražském Strahově. Na zápas přišlo neuvěřitelných 45 tisíc. Že je to hodně? V tehdejší době nicméně na fotbal i pod Lízátka chodily davy fanoušků. Návštěvy běžně dosahovaly i přes 20 tisíc, což je ve srovnání s posledním domácím duelem FC Hradec Králové (1174) diváků smutná realita.

Jediný titul v klubové historii

Nicméně zpět k zápasu. "Hradec nebyl špatným soupeřem, avšak v útočných akcích se málokdy dostal za trestné území Barcelony" napsalo po utkání tehdejší Rudé právo. Spartak podával famózní výkon a do kabin se šlo za stavu 1:1. Stav se již nezměnil, a tak Hradec vybojoval cennou remízu.

Rudé právo po porážce napsalo. "Ve druhém poločase šla kvalita hry rychle dolů, Hradec ztrácel na rychlosti a mimo pár Suárezových střel už ani Barcelona žádnou senzaci neukázala. Hradec se tedy s Pohárem rozloučil, ale i za to že se do čtvrtfinále dostalo čs. mužstvo zasluhuje uznání."

Ve stejném roce vybojovali hradečtí fotbalisté navíc svůj první ligový titul. Byl to velký milník v historii východočeského klubu, a taky ojedinělý. Od té doby totiž na další titul Votroci, jak se dnes fotbalistům přezdívá, čekají. 

Po letech útlumu přišel v 90. návrat mezi elitu. V sezóně1994/95 Hradec vyhrál český pohár. V evropské soutěži si zahráli s velikánem z Moskvy, tehdejším Dynamem a po skvělém výkonu vypadli Votroci ve 2. kole až po penaltách. Od té doby ale opět fotbal v Hradci upadá. V posledních letech se sice několikrát probojoval do nejvyšší soutěže, ale aktuálně už druhý rok bojuje opět o postup do nejlepší české soutěže.

Autoři | Foto Neaktulity.cz

Štítky fotbal, Votroci, Hradec Králové, zpátky v čase, Barcelona, FC Barcelona, FC Hradec Králové, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, soutěž, Liga mistrů UEFA, Mistrovství světa ve fotbale, SK Dynamo České Budějovice, Moskva

ZPÁTKY V ČASE: Nejkrásnější éra Votroků. Katalánské peklo se 130 tisíci fanoušky a souboj se slavnou Barcelonou  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.