Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové bude hledat poradce pro prodej prvoligového fotbalového klubu

Hradec Králové bude ve výběrovém řízení hledat poradce pro prodej akcií městského prvoligového fotbalového klubu a pro výběr provozovatele nového stadionu. Poradce by za svou práci pro město mohl dostat kolem pěti milionů korun. Podmínky výběrového řízení dnes schválili zastupitelé. Město odhaduje, že celý proces výběru strategického partnera pro klub by mohl trvat rok. Město vlastní 100 procent akcií klubu, který v uplynulém ligovém ročníku skončil na osmém místě.

"Poradce by nám měl poskytnout velmi komplexní poradenství v oblasti právní i ekonomické pro prodej akcií FC Hradec Králové. Bude to velmi složitá transakce. I proto částka na poradenskou činnost není úplně nízká," řekla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Zdůraznila, že rozhodování o prodeji bude plně v rukou zastupitelů.

Město chce také podle primátorky vytvořit pojistky proti tomu, aby fotbalový klub nemohl ztratit licenci či se odstěhovat z města. Primátorka předpokládá, že vážných zájemců o klub by mohlo být více. Hlásit se budou moci i zahraniční zájemci.

Poradce by měl městu pomoci se způsobem prodeje, rozhodnutím, jaký podíl se bude prodávat, a také například s posouzením výhodnosti nabídek. Řešit se bude i možnost provozování fotbalové arény strategickým partnerem. Zatím je provozovatelem v srpnu otevřeného stadionu, který město přišel na 650 milionů korun bez DPH, fotbalový klub.

Opozice kritizovala předpokládanou výši odměny pro poradce. "Je to značná částka, pět milionů korun mě děsí," řekl místopředseda klubu hnutí ANO Denis Doksanský. Podle Springerové jde o realistickou částku, která vychází z předběžných tržních konzultací, které město s potenciálními zájemci o poradenství vedlo.

Loni si minulé vedení radnice v čele s ANO a ODS nechalo u znalecké firmy klub ocenit, aby mohlo vypsat soutěž na prodej klubu a nalezení strategického partnera. To se ale do komunálních voleb nestihlo. Znalci cenu klubu určili ke konci roku 2021, a to na částku 25,2 milionu korun.

Zatím poslední vážné jednání o prodeji klubu se odehrálo v roce 2017. O majetkový vstup se tehdy ucházeli bývalý reprezentant Ivo Ulich a na něj napojená skupina tří podnikatelů, dále investiční skupina kolem italského podnikatele Alessandra Barilliho a hradecká společnost Koncedo. Nejdál se dostala jednání s Ulichovou skupinou. Zastupitelé ale Ulichův vstup do klubu nakonec v červnu 2017 odmítli. Podnikateli navržená smlouva byla podle nich pro město nevýhodná.

Město řídí koalice čtyř subjektů, a to koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Čtyři strany koalice mají 18 mandátů a většinu v 37členném zastupitelstvu opírají o tři přeběhlíky zvolené za Rozvíjíme Hradec a za hnutí ANO. Pro zadání tendru na poradce dnes hlasovalo 20 zastupitelů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky Sport, fotbal, správa, první, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude hledat poradce pro prodej prvoligového fotbalového klubu  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.