Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V sobotu se hraje. Stavební úřad vydal kolaudaci fotbalové části stadionu v Hradci Králové

, aktualizováno 2. srpna 2023, 14:20

Stavební úřad dnes vydal kolaudaci na větší část nového multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové. Ze strany města a správce stavby tím začal proces převzetí těch částí stadionu, které mají potřebná kolaudační rozhodnutí pro sobotní fotbalové utkání. Otevření stadionu, jehož dokončení se oproti plánům zpozdilo, umožňuje dohoda města a zhotovitele stavby o převzetí a užívání větší části stavby. Stavbu jako celek by mělo město převzít do konce srpna.

"Podařilo se získat poslední razítko k tomu, aby se na stadionu mohlo v sobotu hrát. Nyní tak můžeme naplnit usnesení, které v úterý schválili zastupitelé, tedy převzít fotbalovou část stavby multifunkční arény a se stavebním sdružením podepsat dohodu, která stanovuje podmínky a zodpovědnost v rámci užívání převzaté části stavby," uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Podle ní bude na prvním utkání na novém stadionu plno "Vstupenky zmizely během několika desítek minut," dodala.

Pokud by se nepodařilo stadion připravit na sobotní domácí utkání FC Hradec Králové, musel by klub celou podzimní část první ligy odehrát v Plzni, kde měl domluvený případný exil pro svá domácí utkání. "Stavební práce ale tímto nekončí, stavbu jako celek město převezme až po získání kompletně všech kolaudačních rozhodnutí, současně se bude pokračovat na odstranění dílčích nedodělků a vad, které město se svým správcem stavby eviduje" uvedl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09).

Dohodu mezi městem a stavebním konsorciem v jehož čele je stavební firma Strabag o převzetí a užívání části stavby stadionu schválili hradečtí zastupitelé 1. srpna. Dohoda je důležitá z toho důvodu, že podle smlouvy o dílo bylo možné převzít stadionu pouze jako celek. Podle radnice proto město muselo přijít s alternativním návrhem, kdy by bylo možné převzít jen části stadionu a ke stávající smlouvě o dílo tak uzavřít dohodu o podmínkách převzetí a užívání části díla. Dohoda stanoví, za jakých podmínek a za co bude dál - i ve vztahu k převzaté části - odpovídat zhotovitel, uvedli zástupci města.

"Formálně teď město převezme část stadionu, tím pádem se aktivuje i smlouva s pronajímatelem - FC Hradec Králové a v tu chvíli je vše připraveno za podmínek dohody, která byla v úterý odsouhlasena, k odehrání zápasu," řekla Řádek.

Dohoda předpokládá, že město převezme jen takovou část stavby, která bude stavebně dokončena, bude mít příslušná povolení a nebude mít vady, které by bránily jejímu užívání, zejména pak odehrání fotbalových zápasů, a která bude pro fotbalová utkání certifikována ze strany FAČR.

Stavba arény za 763 milionů korun včetně DPH nabrala zpoždění, začala v srpnu 2021 a původně měla být hotová k 30. červnu. K tomu ale nedošlo. Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu se hraje. Stavební úřad vydal kolaudaci fotbalové části stadionu v Hradci Králové  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.