Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dnes půjde k zemi první lízátko. Osvětlení na hradeckém stadionu fungovalo skoro 50 let

Z fotbalového stadionu v Hradci Králové dnes zmizí první ikonické lízátko. Stavební společnost tak zároveň vyzkouší, zda půjdou bez problému sundat i ta ostatní. Pokud se demontáž povede bez problémů, další se bude sundávat během středy. Právě kvůli lízátkům se měl původně stadion jmenovat RS Arena pod Lízátky.

„Z důvodu bezpečnosti a technické náročnosti proběhne demontáž prvního lízátka bez přítomnosti veřejnosti. Na staveništi se budou nacházet pouze povolané osoby,“ potvrdila mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová. Pokud půjde vše podle plánů, další stožár osvětlení sundají dělníci ve středu.  

Za téměř 50 let fungování se hradecká lízátka stala ikonou krajské metropole. Netradiční osvětlení se objevuje na propagačních materiálech nebo v turistických průvodcích. Takzvaná lízátka byla na stadion v Malšovicích naistalována už v roce 1972. První zápas ale osvítila až o tři roky později. Šlo o utkání hradeckých Votroků s pardubickým Slovanem.  

Každý ze čtyř stožárů měří 50 metrů a váží kolem 45 tun. Každé z nich je do země uchyceno pomocí čtyř speciálních betonových patek. Všechny čtyři jsou v nevyhovujícím stavu. Na hrací plochu je opatrně položí dvojice výškových jeřábů. Po demontáži se rozeberou, opraví a následně vrátí nad nový fotbalový stadion.  

„Jsem rád, že se nám podařilo vymyslet návrh, který s lízátky počítá. Po demontování je zrekonstruujeme a opět vrátíme nad hrací plochu,“ potvrdil předseda představenstva společnosti Strabag Ondřej Novák.   

Pravděpodobně největší zatěžkávací zkoušku zažila lízátka při povodních v roce 1997. Při nich utrpěla především rozvodna.  

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček, Twitter | sbírka konstruktéra

Štítky lízátko, fotbalový, stadion, Hradec Králové, osvětlení, stožár, demolice, rekonstrukce, jeřáb, fotbal, očekávání, ikona, dominanta, Strabag, Ondřej Novák, Malšovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes půjde k zemi první lízátko. Osvětlení na hradeckém stadionu fungovalo skoro 50 let  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.