Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ivo Janeček projel 39 států Evropy na kole. V nohách má přes 37 tisíc kilometrů

V Itálii se ho pokusili okrást a v Anglii ho málem zatkli. Ani to ale Ivo Janečka z Třebihoště u Dvora Králové nad Labem neodradilo od toho, splnit si svůj celoživotní sen a procestovat Evropu na kole. Za deset let navštívil 39 států a 35 hlavních měst, ujel 37 167 kilometrů a na kole strávil přes dva tisíce hodin.

Kolo na kterém procestoval Evropu si koupil ve svých dvaceti letech. „Šel jsem do obchodu a líbilo se mi jedno za sedm tisíc. Prodavač mě ale přemlouval, abych si koupil lepší. Tvrdil jsem mu ale, že ho nepotřebuji, že to mám stejně jenom na ježdění ke koupališti čtyři kilometry od baráku,“ vzpomíná Ivo Janeček na to, jak vybíral kolo, které má do dnes. To, že bude mít o pár let později naježděno 45 tisíc kilometrů netušil. „Pořád na něm jezdím, to už je srdeční záležitost. Dokonce mám od něj i účtenku,“ říká Ivo. 

„Mamce jsem to nechtěl říkat, aby neměla strach.“ 

Postupně si Ivo začal přidávat kilometry. Nejdřív to byl výlet z Třebihoště do Hradce Králové, potom zase do Prahy. Česko mu začalo být malé a proto se rozhodl, že vyzkouší Chorvatsko a Záhřeb. „Mamce jsem řekl, že se jedu projet jen někam k Brnu. Ostatním jsem pak nakecal, že jedu na Slovensko. Tenkrát jsem si totiž nevěřil, že do Chorvatska dojedu,“vypráví Ivo. 

Na hranicích s Maďarskem ale napsal svým pěti kamarádům, kam skutečně jede. Zároveň je poprosil, aby to nikomu neříkali. „Hele ještě ten den to věděla celá vesnice i s tou větou: Nikomu to neříkej,“ směje se Ivo. 

Všechny noci strávil pod širákem 

„Při všech zahraničních výpravách jsem pod střechou spal jen čtyři noci,“ říká Ivo. Celkem tak venku naspal 220 nocí. A trávil je kde se dalo… Na lavičkách, pod mostem nebo autobusových zastávkách. „Nejkrásnější noci jsem zažil na plážích. Když tam šplouchala voda,“ vysvětluje. Ani tady se však nedá mluvit o žádném luxusu. „Pak mě vzbudil traktor, který tam kolem mě jezdil aby uhrabal písek,“ směje se Ivo.

Například ve Španělsku v Barceloně ho vzbudil až hlas policejní vysílačky. „Ráno, se zhruba deset metrů vedle mě, srazila dvě auta a mě to nevzbudilo. Probudil mě až policajt, co tu nehodu vyšetřoval. Jen na mě kouknul a šel dál,“ vzpomíná Ivo. 

"Pokusili se mě okrást i zavřít"

Na své cesty jezdí Ivo sám, bez doprovodu. Párkrát se mu tak stalo, že se ho pokusili okrást. Jednou dokonce použil i pepřový sprej. „V Itálii jsem si v noci fotil Koloseum a zrovna se mi tam do záběru postavili takový dva týpci. Ale bylo mě divné, proč po mě tak zahlížejí“ vzpomíná Ivo. 

„Naučil jsem se vozit i klamnou peněženku, pokud by se něco dělo.“ 

Když měl vyfoceno, začal balit stativ, foťák a že pojede dál. V tu chvíli ho „týpci“ doběhli. „Jeden se postavil před kolo, druhý za něj. Najedou mě začali vyprávět, že to jsou policajti, ale odznak neměli,“ říká Ivo. Nejdřív to zkoušeli po dobrém, prý kontrola zda u sebe nemá drogy. „Furt jsem to neřešil do té doby, než mě ten jeden začal rozepínat bágl. V ten okamžik jsem mu stříkl do obličeje pepřový sprej a vzápětí tomu druhému,“ říká Ivo. Sám se sice také nadýchal, ale věci ochránil a podařilo se mu utéct. 

Právě za pepřový sprej ho ve Velké Británii policie málem zatkla. „Už jsem se vracel z Anglie ale v tu chvíli mě zastavila policie. Těm se nelíbil pepřový sprej na řídítkách a hned začali, že mě za to můžou zavřít,“ vzpomíná Ivo Janeček. K tomu všemu měl u sebe i klamnou peněženku s falešnými doklady a vystřelovací nůž. „Naštěstí teda prohlídku nedělali a pustili mě dál. Ale nevím jak bych jim tohle vysvětlil,“ říká dnes už s úsměvem Ivo. 

Umím pouze plynule Česky

Ivo Janeček procestoval 39 zemí Evropy a to i přesto, že neumí žádný cizí jazyk. Vždy se ale domluvil. „Vždycky tak nějak rukama, nohama...“ říká Ivo. Občas to tedy dře. Například v Norsku byl problém domluvit se ohledně trajektu. „Ona se furt na něco ptala a já jí nic nerozuměl,“ říká Ivo. Nakonec prodavačka vymyslela jak na to. „Vždycky to napsala do google překladače, vzala monitor a otočila ho,“ směje se Ivo. 

Nakonec si lístek koupil. Až na palubě se ale dozvěděl, že mu prodala VIP palubní lístek s rautem a hostinou. „Asi se na mě koukla, viděla jak jsem pohublej a tak mi to dala i s jídlem,“ říká. 

Trochu čísel na konec 

Na nejdelší cyklovýpravu se Ivo vydal v roce 2013. „To jsem jel do Turecka a nazpět přes Rumunsko, Moldávii a Ukrajinu,“ říká Ivo. Celkem tak ujel 4.700 kilometrů a stejně jako ostatní výpravy i tuhle stihl do měsíce. 

Za deset let Ivo Janeček překročil 99 hraničních přechodů.

„Osobní rekord za 24 hodin mám 342 kilometrů,“ říká Ivo. Na jeden zátah z Řecka ujel 470 kilometrů. „Vyjel jsem v půl sedmé v úterý ráno a přijel ve středu osm večer. Samozřejmě jsem dělal zastávky na záchod a jídlo,“ říká Ivo. Asi každý z nás by po takové cestě hodil kolo do chodby a následují tři týdny spal. Ivo se ale hned druhý den vydal fotit na jednu z místních diskoték. 

Kolo na kterém jezdí má vybavené jen nejnutnějším vybavením. Při jeho poslední výpravě do Ruska vážilo 85 kilogramů. Sám Ivo vážil jen 66 kilogramů. „Začátek je šílený, to se na tom kole motám jako bych byl ožralý. Ale pak jezdím na centimetry mezi auty,“ říká Ivo. Daleko větší problém je to prý naopak. Z takhle těžkého kola přesednou na lehké. „Jak už jsem si zvykl na těch skoro devadesát kilo a sedl na lehké kolo, tak jsem se netrefil ani do branky,“ říká Ivo Janeček - cyklista, který projel deset států Evropy na kole. 

Ivo Janeček byl na kole v: Albánii, Anglii, Belgii, Bělorusku, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, Dánsku, Estonsku, Finsku, Francii, Holandsku, Chorvatsku, Itálii, Kosovu, Lichtenštejnsku, Litvě, Lotyšsku, Lucembursku, Maďarsku, Makedonii, Moldávii, Německu, Norsku, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Řecku, San Marinu, Slovensku, Slovinsku, Srbsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Turecku, Ukrajině a ve Vatikánu. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Janeček

Štítky Ivo Janeček, rozhovor, Evropa, cyklistika, rarita, celožitovní sen, rekord, cesta, cestování, Itálie, Anglie, Třebihošť, Dvůr Králové nad Labem, Chorvatsko, Rusko, Turecko, Španělsko, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivo Janeček projel 39 států Evropy na kole. V nohách má přes 37 tisíc kilometrů  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.