Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Akrobatický lyžař po 91 letech zopakoval legendární skok z Luční boudy

V roce 1929 se lyžař Otto Beraurer rozhodl, že na dřevěných lyží skočí ze střechy Luční boudy v Krkonoších. To se mu povedlo a dodneška jeho bláznivý kousek připomíná dobová fotografie. Stejný kousek teď zopakoval elitní americký freeskier Nicky Goepper. Vzdal tak hold průkopníkům akrobatického lyžování.

Nápad zopakovat legendární skok z Luční boudy v Peci pod Sněžkou vznikl náhodou a vymyslel ho fotograf Jiří Šimeček. Při jeho poslední návštěvě boudy si na stěně všiml fotky Otty Beraurera, jak „padá“ ze střechy. „Před rokem jsem jel na pár dní na Luční, šel jsem chodbou do restaurace, kde je mnoho fotek a historických materiálů,“ říká Šimeček. 

Nápad měl Jirka v hlavě dlouho, ale stále ho odkládal. Strach měl především z toho, jak zareagují nynější majitelé Luční boudy. Nakonec ale sebral odvahu a zeptal se. „Byli absolutně nadšení – Luční bouda je svou polohou snad předurčená k tomu, aby byla místem pro dobrodruhy,“ vzpomíná Šimeček. 

Nápad byl na světě, teď sehnat onoho blázna…

Všechno bylo vymyšlené, povolení od majitelů uděleno. Stačilo najít pouze lyžaře, který se z pětipatrového domu vrhne dolů. Nakonec padl výběr na Nickyho Goeppera, amerického freestylového lyžaře. Ten na posledních zimních hrách v Pchjongčchangu získal stříbrnou medaili ve slopestylu. 

Samotnou fotku vyfotil Jirka Šimeček. Nickyho zachytil na klasický digitál i dobový fotoaparát. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj redbull.com

Štítky Krkonoše, Luční bouda, Pec pod Sněžkou, skosk, freestyle, lyžař, fotografie, akrobatické lyžování, Redbull, Jiří Šimeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akrobatický lyžař po 91 letech zopakoval legendární skok z Luční boudy  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.