Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Dva muži z Náchodska si vytiskli přes šest set tisíc korun. Policie už je obvinila z padělání

Policie obvinila dva muže v Náchodska z padělání peněz. Podle kriminalistů s pomocí běžně dostupné domácí počítačové techniky a tiskárny v uplynulých měsících vyrobili padělky bankovek nominálních hodnot 1000 a 2000 korun v celkové nominální výši 620.000 korun. Menší část padělků použili při placení v obchodech.

Osmadvacetiletý obviněný, který byl již dříve trestaný, podle policie vyrobil více než 300 dvoutisícových bankovek a uschoval je v dřevníku. "Společně s o šest let mladším komplicem vyrobil a vytiskl i bankovky o nominálních hodnotách tisíc korun, které však už používali na různých místech při placení za rozličné zboží, například mobilní telefon či tabákové výrobky," řekla mluvčí policie Magdaléna Vlčková. Část padělaných bankovek zachytili obchodníci, kterým muži platili v hotovosti za zboží.

Za zločin padělání a pozměnění peněz spáchaného ve spolupachatelství oběma mužům hrozí v případě odsouzení trest až osm let vězení.

Oproti loňskému roku bylo letos zadrženo méně padělků

Podle České národní banky bylo za prvních devět měsíců letošního roku v Česku zadrženo 716 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles o 27 procent, loni za stejné období ČNB zadržela 985 padělků. Počet padělků klesl v korunách, v eurech i dolarech. Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 440. Ve stejném období loni jich bylo 527.

Za celý loňský rok bylo v ČR zadrženo 1828 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o 14 procent méně. Šlo o pátý meziroční pokles v řadě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, kriminalita, měna, padělání, Náchodsko, policie, okres Náchod, mince, Česká národní banka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva muži z Náchodska si vytiskli přes šest set tisíc korun. Policie už je obvinila z padělání  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.