Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Romantika z protialkoholní léčebny skončila dlouhodobým týráním. Muž z Náchodska je teď ve vazbě

Seznámili se v protialkoholní léčebně, ale romantika skončila už po prvních 14 dnech společného soužití. Muž z Náchodska svoji partnerku dlouhodobě týral. Zpočátku se jeho útoky snažila krýt, po posledních dvou incidentech ale skončila v nemocnici. Případů domácího násilí stále roste.

O víkendu skončil ve vazbě devětadvacetiletý muž z Náchodska. Po necelém měsíci a půl byl totiž znovu obviněn z týrání své přítelkyně. Muž žije se svou o 14 let starší přítelkyní ve společné domácnosti. Žena po jeho posledních dvou útocích skončila v nemocnici.

„Prvně byl muž obviněn již v polovině října poté, co družku bezdůvodně po vzájemné hádce fyzicky napadl, za což byl i na deset dnů vykázán ze společného obydlí. Vyšetřováním se zjistilo, že ženu opakovaně fyzicky různými způsoby napadal, že k útokům docházelo v různých intervalech a s narůstající četností vždy pod vlivem alkoholu. Ze začátku žena nevyhledávala ani lékařské ošetření. Přesto, že se obávala o svůj život a zdraví, s partnerem zůstávala a skutečnosti o týrání zatajovala,“ říká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Policisté v jejich bytě prováděli namátkové kontroly. „Navštívili je minulou středu a podrobili je dechové zkoušce. Žena nadýchala necelé tři promile a muž necelé čtyři. Jelikož policisté neměli žádné podezření na protiprávní jednání, odjeli. O dvě a půl hodiny později byli na místo přivoláni na základě obavy o ženino zdraví a život,“ popisuje Kormošová. Žena nakonec skončila se zraněním v nemocnici. Policisté jí naměřili tři a půl promile alkoholu a u muže téměř pět promile.

Pár se seznámil v protialkoholní léčebně a po propuštění na konci června spolu začali bydlet. Už po prvních 14 dnech soužití ale začal muž svou novou partnerku napadat. „Pokud ho soudce uzná vinným, může být odsouzen do vězení na šest měsíců až čtyři roky,“ dodává Kormošová.

Počet případů domácího násilí roste i kvůli koronaviru. Podle zprávy OSN zemře každých deset minut jedna žena rukou člena rodiny. Denně jich je tedy v průměru 137.

Jak upozorňuje i Národní ústav duševního zdraví, po dobu nouzového stavu jsou silně přetížené linky důvěry a krizové linky. Kvůli nedostatečnému personálnímu zabezpečení se vysoký počet lidí vůbec nedovolá. Velmi důležitou službou je krizový online chat, a to právě v kontextu domácího násilí, kdy telefonát a možnost být slyšen znamenají potenciální ohrožení volajícího.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky domácí násilí, Náchodsko, policie, vazba, alkohol, okres Náchod, nemocnice, OSN, Národní ústav duševního zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romantika z protialkoholní léčebny skončila dlouhodobým týráním. Muž z Náchodska je teď ve vazbě  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.