Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Za sbírání brouků půjde vášnivý entomolog za mříže. Ve sbírce měl stovky ohrožených druhů

Hospodářská kriminálka z Hradce Králové v těchto dnech obvinila 61letého muže. Sbíral, co nesměl. Od dětských let se zabýval sběrem brouků. Teď je nabízel k prodeji přes internet. Mezi nimi se našly i ohrožené a chráněné druhy. Za mřížemi může strávit až tři roky.

Muž nabízel preparované brouky přes internetový portál. Problém byl v tom, že někteří brouci byli chráněni. Spadali do kategorií kriticky ohrožených, silně ohrožených a ohrožených zvláště chráněných druhů. K držení těchto živočichů přitom neměl žádné povolení.

Při domovní prohlídce policisté zajistili sbírku, která patří mezi největší sbírky v Evropě. Měla na 280 tisíc brouků. Česká inspekce životního prostředí byla doslova v šoku. Při odborném zkoumání ve sbírce našla přes 600 chráněných brouků. Mezi nimi objevila i dva preparované exempláře brouků druhu Roháčovití - Dynastes Satanas, chráněné mezinárodní úmluvou CITES. 

„Entomologovi přesto, že některé chráněné brouky dostal, nebo zdědil, nebo je sbíral ne ze svého vlastního zájmu, ale vždy prý jako dokladový materiál související s průzkumem nějaké lokality, hrozí až tříleté vězení,“ doplňuje mluvčí policie Iva Kormošová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, entomolog, Hradec Králové, mříže, chráněné druhy, CITES, Česká inspekce životního prostředí, Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, ohrožený druh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za sbírání brouků půjde vášnivý entomolog za mříže. Ve sbírce měl stovky ohrožených druhů  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.