Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvasiny jsou klidnější. Klesla tady kriminalita

Bezpečnostní situace v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny na Rychnovsku se zklidňuje. A to i přesto, že tam počet přestupků loni v meziročním srovnání stoupl o 366 na 2689. Většina se týká dopravy. Naopak počet trestných činů loni meziročně klesl o deset na 232.

Bezpečnostní situace se začala zhoršovat před třemi lety v souvislosti s rozvojem průmyslové zóny Solnice - Kvasiny se závodem Škoda Auto. Nyní tam pracuje přes 12.000 lidí včetně mnoha cizinců. Například jen Poláků tam loni pracovalo více než 3000. V zóně je také řada dodavatelských firem.

"Bezpečnostní situace v průmyslové zóně nevybočuje z průměru celého Královéhradeckého kraje. Je to dáno tím, že tam byla zřízena služebna cizinecké policie, která řeší také dopravu a veřejný pořádek. Více přestupků lze vysvětlit právě činností těchto policistů," řekl náměstek ředitele krajské policie pro vnější službu Miloslav Kaplan.

Z dnes zveřejněných údajů krajské policie vyplývá, že většina přestupků (2302) šla loni na vrub neukázněným řidičům, kteří nejčastěji nerespektují nejvyšší předepsanou rychlost nebo parkují tam, kde nemají. Cizinci se loni na zjištěných přestupcích podíleli téměř 17 procenty, předloni 18 procenty a v roce 2017 více než 25 procenty. Na spáchaných trestných činech se loni v průmyslové zóně podíleli cizinci 20 procenty, v roce 2018 na celkovém počtu 242 trestných činů 15 procenty.

Policie se začala situací intenzivně zabývat v září 2016, od ledna 2017 posílila v lokalitě hlídky, v létě 2017 přímo v Solnici vznikla služebna cizinecké policie.

Rychnovsko, kam průmyslová zóna Kvasiny spadá, patří k nejbezpečnějším oblastem v kraji. Loni tam policie zaznamenala nejméně trestných činů na 10.000 obyvatel, a to 91. Objasněnost trestných činů tam patří dlouhodobě k jedné z nejvyšších v republice.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, kriminalita, 2019, Rychnovsko, Kvasiny, trestný čin, průmyslová zóna, okres Rychnov nad Kněžnou, policie, Cizinecká policie, ŠKODA AUTO a.s., Solnice, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvasiny jsou klidnější. Klesla tady kriminalita  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.