Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Případ poškozené cedule u židovského hřbitova policie odložila

Policie odložila případ poškozené směrové cedule s nápisem "Židovský hřbitov Jewish Cemetery" v Jičíně - Sedličkách. Vyšetřovala ho jako přestupek proti majetku. Pachatele se nepodařilo vypátrat. Ceduli nedaleko židovského hřbitova někdo poškodil, dosud není jisté, jestli střelnou zbraní. Otvory v ceduli připomínaly stopy po střelbě.

"K poškození došlo někdy loni v září. Nemáme informace vedoucí k osobě pachatele, takže jsme případ odložili. Pokud bychom zjistili informace vedoucí k jeho dopadení, případ znovu otevřeme," řekl včera mluvčí jičínské policie Aleš Brendl.

Policie se případem zabývala od začátku ledna, kloní se k verzi, že šlo o vandalismus, nikoli o protižidovsky motivovaný čin. "Průměr děr v plastové pokovované směrové ceduli je přibližně šest milimetrů, mechanismus poškození jsme nezjistili. Nelze stoprocentně určit, jestli to bylo způsobené střelnou zbraní, prakem nebo čímkoli jiným," řekl Brendl. Škoda byla odhadnuta mírně přes 2000 korun.

Správcem židovského hřbitova v Sedličkách je spolek Baševi, který v Jičíně pečuje o židovské památky. V okolí je několik směrových cedulí, které ukazují cestu ke hřbitovu, žádná jiná, ani náhrobky či zařízení hřbitova v poslední době poničeny nebyly. Také zástupci spolku označili čin za vandalství.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, židé, kriminalita, Jičín, židovský hřbitov, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ poškozené cedule u židovského hřbitova policie odložila  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.