Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Majitel firmy přišel kvůli podvodným e-mailům téměř o 100 tisíc eur

Již od konce roku 2018 řeší hradečtí kriminalisté případ podvodných e-mailů. Majiteli jedné pražské firmy se někdo naboural do e-mailové schránky a jeho jménem dal pokyn účetní, aby zaplatila necelých sto tisíc Eur. Jelikož majitel s účetní řešil platby emailem běžně, nepřišlo jí na tom nic podezřelého a peníze odeslala na anglický účet. Případ prověřuje policie, ale už teď je téměř jisté, že muž své peníze nejspíš nikdy neuvidí.

Už po několika hodinách od odeslání peněz vyšlo najevo, že majitel žádný pokyn k platbě nedal a že jde tedy nejspíš o podvod. Okamžitě kontaktovali banku a požádali o storno platby, jenže peníze byly odeslané na anglický účet, a tak nebylo zrušení možné.

„Jelikož jsme zjistili, že se s podvodnými emaily poslední dobou setkalo několik firem po celé republice, apelujeme, aby všichni byli před odesláním peněz obezřetní, aby se takové pokyny k platbám domlouvaly osobně či telefonicky, aby se na podvodné emaily vůbec nereagovalo,“ apeluje policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že podvodný e-mail  lze často rozpoznat díky chybám v pravopisu.  

„Dále jsme zjistili, že přijatá platba třeba prvotně na anglickém účtu je následně okamžitě několikrát přeposílána na další účty po celém světě a končí nejčastěji v afrických či asijských zemích. V těchto zemích je dohledatelnost majitelů účtů, a tedy pachatelů prakticky nemožná, takže i návratnost peněz je opravdu nereálná,“ dodala mluvčí.

Štítky Policie ČR, peníze, Hradec, podvod, e-mail, platba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel firmy přišel kvůli podvodným e-mailům téměř o 100 tisíc eur  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.