Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kauzu Nečesaný projedná senát místopředsedy krajského soudu

Krajský soud v Hradci Králové bude pošesté řešit případ Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích. Líčení soud nařídí v řádu měsíců, řekl mluvčí soudu Jan Kulhánek. Případ projedná jiný senát, a to místopředsedy krajského soudu Miroslava Veselského.

„Nově určený senát se nyní musí podrobně seznámit se spisem, další postup lze předpokládat v řádu několika málo měsíců," uvedl v tiskové zprávě Kulhánek.

Senát soudce Miroslava Mjartana, který Nečesaného dvakrát zprostil viny, vrchní soud z případu vyloučil. První tři odsuzující rozsudky nad Nečesaným vynesl hradecký soudce Jiří Vacek.

Odvolací vrchní soud koncem listopadu zrušil rozsudek, který zprošťoval Lukáše Nečesaného viny z pokusu vraždy. Proti rozsudku se odvolala státní zástupkyně.

Obžaloba tvrdí, že 21. února 2013 napadl tehdy dvacetiletý student gymnázia Nečesaný kadeřnici polenem, opakovaně ji udeřil do hlavy a sebral jí přes 10 tisíc korun z tržby a peněženky. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři královéhradecké nemocnice.

Krajský soud v Hradci Králové mladíka třikrát uznal vinným, nejprve mu dvakrát uložil 16 let, později 13 let odnětí svobody. Po zásahu Nejvyššího soudu byl Nečesaný propuštěn z vězení a poté dvakrát nepravomocně zproštěn viny, a to novým soudním senátem. Předchozí osvobozující rozsudek vrchní soud rovněž zrušil s tím, že krajský soud se držel názoru Nejvyššího soudu i v otázce hodnocení důkazů, což by neměl.

Aktuálně zrušený pátý verdikt je z letošního 14. května. Předseda soudního senátu Mjartan tehdy uvedl, že při pochybnostech o vině obžalovaného musí rozhodnout podle zásady in dubio pro reo, tedy ve prospěch obviněného. Soudu chyběl klíčový důkaz. Kadeřnice sice Nečesaného opakovaně označila za pachatele, její výpověď však zpochybnili znalci, podle nichž trpěla amnézií.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky soud, vražda, Hořice, Nečesaný, Lukáš Nečesaný, senát, Jan Kulhánek, Krajský soud v Hradci Králové, Jiří Vacek, krajský soud v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauzu Nečesaný projedná senát místopředsedy krajského soudu  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.