Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Exnáměstka Královéhradeckého kraje soudí za rentgeny, vinu odmítl

Krajský soud v Hradci Králové se dnes začal nanovo zabývat případem někdejšího prvního náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislava Všetečky z éry exhejtmana Pavla Bradíka (ODS). Kauza, kterou vrátil Nejvyšší soud, se týká smlouvy na nákup rentgenů pro nemocnice hradeckého kraje, kterou Všetečka podepsal v roce 2008. Všetečka, který se v případu zodpovídá z porušování povinnosti při správě cizího majetku, dnes vinu odmítl.

„Po celou dobu se cítím být nevinen a doufám, že se to i prokáže," řekl dnes Všetečka. Krajský soud líčení odročil na konec listopadu, kdy bude další dokazování.

Vleklý případ začaly soudy projednávat před pěti lety. Poprvé byla obžaloba podána v květnu 2013. První rozsudek Všetečka vyslechl před třemi lety, kdy ho okresní soud obžaloby zprostil. Odvolací krajský soud v únoru 2016 verdikt zrušil a vrátil prvoinstančnímu soudu, který v červnu téhož roku Všetečku potrestal za porušení povinnosti při správě cizího majetku dvouletým vězením s podmínkou na pět let a zakázal mu pět let vykonávat činnost ve statutárních orgánech. Krajský soud v listopadu 2016 jako odvolací soud vyměřil obžalovanému dva roky vězení s podmínkou na čtyři roky. Po dovolání obhajoby letos v květnu Nejvyšší soud rozsudek krajského soudu zrušil a vrátil kauzu ke krajskému soudu.

Krajský soud před dvěma lety rozhodl, že Všetečka smlouvu podepsal neoprávněně. Jedním z důvodů, proč Nejvyšší soud vrátil kauzu do Hradce, bylo to, že obchodní zákoník, který upravoval povinnost vyžádat si souhlas dozorčí rady, byl od ledna 2014 zrušen a nahrazen novým, který takovou povinnost už neupravuje. Podle Nejvyššího soudu obžalovanému nelze přičítat k tíži, že porušil povinnost, která mu byla uložena zrušeným zákonným ustanovením.

Všetečka coby náměstek pro zdravotnictví podepsal smlouvu jako předseda představenstva krajského zdravotnického holdingu. Dodavatelem rentgenové techniky za téměř 118 milionů korun byla firma Puro-Klima. Obžaloba ho viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a tvrdí, že cena dodávky obvyklá na trhu byla okolo 100 milionů korun, a způsobená škoda tak činí více než 13 milionů. K podpisu smlouvy prý Všetečka neměl souhlas dozorčí rady, který údajně pro tento případ vyplýval z obchodního zákoníku. Všetečka, jemuž v případu při prokázání viny stále hrozí dva až osm let vězení, tvrdil, že nákup schválily příslušné orgány kraje.

Zakázka na rentgeny měla mít další etapy, ale nové vedení kraje v čele s ČSSD v ní už nepokračovalo a snažilo se z ní vyvázat. V roce 2009 se kraj s firmou Puro-Klima dohodl na zrušení Všetečkou podepsané smlouvy a na uzavření nové dohody na dodávku rentgenů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, správa, nemocnice, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, rentgen, nejvyšší soud, Pavel Bradík, krajský soud v Česku, ODS, Krajský soud v Hradci Králové, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exnáměstka Královéhradeckého kraje soudí za rentgeny, vinu odmítl  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.