Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Obžalovaní u soudu v Hradci Králové odmítli, že by muže na Svitavsku zavraždili

Oba obžalovaní dnes u Krajského soudu v Hradci Králové odmítli, že by v létě 2022 na Svitavsku zavraždili známého. Obžaloba viní Pavla Jirečka a Alexandra Golubničenka z toho, že v červenci 2022 v domě v Pohodlí u Litomyšle utýrali muže a jeho tělo pak uvařili v sudu, kosti spálili a další ostatky rozvezli po okolí vesnice. Za vraždu jim hrozí výjimečný trest. Případem se dnes začal zabývat hradecký krajský soud. Hlavní líčení je naplánováno i na další dny.

Obžaloba navrhuje pro Jirečka trest okolo 30 let vězení a pro Golubničenka okolo 25 let odnětí svobody.

"Společným jednáním napadli poškozeného tak, že ho z obce Drnholec převezli do obce Pohodlí přes obec Lubná, kde jej umístili ve sklepích obou domů, kde jej mučili a poté došlo k smrti poškozeného. Jsou vinni ze zločinu vraždy. Ze znaleckých posudků vyplývá, že poškozený trpěl mučivými útrapami a útok lze považovat za surový. Tělo poškozeného se nenašlo," řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Šestatřicetiletý Jireček dnes vinu odmítl, popřel spáchání skutku tak, jak uvádí obžaloba. Připustil ale, že poškozeného převezli z Břeclavska na Svitavsko, aby od něho získali to, co údajně ukradl Golubničenkovi. "Právní kvalifikace nesedí, rozhodně to nebyla vražda s rozmyslem," řekl Jirečkův obhájce Pavel Novotný.

Jednatřicetiletý Golubničenko se přiznal částečně, nesouhlasí s obžalobou v tom, že by se na činu s někým předem dohodl a že by šlo o vraždu. Obžaloba vychází hlavně z výpovědí svědků a obžalovaného Golubničenka v přípravném řízení.

Podle spisu se obžalovaní na vraždě muže umučením, jako odplatě za údajně odcizenou marihuanu z Jirečkova domu, předem domluvili. Nejprve 16. července 2022 donutili osmadvacetiletého muže na Břeclavsku nastoupit do auta, kterým ho odvezli do domu známého v Lubné na Svitavsku. Tam ho podle spisu ve sklepě za použití různých nástrojů, zejména zapnuté elektrické strunové sekačky, mučili a několik hodin bili. Podle obžaloby muže později svázali do kozelce a bezvládné tělo naložili do auta, kterým jej převezli do Jirečkova trvalého bydliště v Pohodlí. Tam ho dál ve sklepě domu nejméně tři až pět dní drželi nahého přivázaného za ruce řetězy k traverze a fyzicky ho napadali, vyplynulo z obžaloby.

Podle státního zastupitelství v důsledku bití poškozený upadl do bezvědomí. Obžalovaní ho přenesli do koupelny domu, umyli ho, oblékli a umístili na gauč v obývacím pokoji, kde mu podali lék Questax. Následující den ráno ho tam našli mrtvého a společně zosnovali plán, jak se zbavit těla poškozeného, uvádí obžaloba.

Tělo uvařili v kovovém sudu na dvoře domu, kosti spálili a zbytky těla rozvezli po okolí obce. Nakonec místnosti domu, kde s poškozeným manipulovali, uklidili, sklep vybílili vápnem a dům kompletně vystříkali dezinfekcí, vyplynulo ze spisu. Použitých nástrojů se podle obžaloby zbavili ve sběrném dvoře ve Vysokém Mýtě.

"Brutalita jednání mě až tak nepřekvapila vzhledem k charakteru trestné činnosti, ale pokud se jedná o způsob likvidace těla, tak s tím jsem se ještě nesetkala," dodala Faltusová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Malá

Štítky ČR, soud, vražda, Svitavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obžalovaní u soudu v Hradci Králové odmítli, že by muže na Svitavsku zavraždili  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.