Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Senior z Rychnovska naletěl podvodníkovi s akciemi, přišel o téměř tři sta tisíc korun

Podvodníci to stále zkouší, a ne všichni dokáží odolat. Na lep jim v převážné většině skočí důvěřiví senioři. Dalším případem okradeného člověka se zabývají kriminalisté z Rychnovska. Podvodník, který lákal na investici do nákupu akcií společnosti ČEZ, obral čtyřiaosmdesátiletého muže o skoro tři sta tisíc korun.

Senior byl nejprve kontaktován neznámou pachatelkou, která ho svým přístupem přiměla k tomu, aby investoval do nákupu akcií společnosti ČEZ. Muž za ně zaplatil čtyři a půl tisíce korun. Další den byl zkontaktován neznámým pachatelem, který ho přiměl nejen k dalším investicím, ale také k nainstalování aplikace do svého počítače.

Díky tomu získal podvodník přístup k jeho účtu. V celkem čtrnácti platbách mu odešlo přibližně tři sta tisíc korun. Část peněz využil neznámý pachatel k uzavření smlouvy o úvěru s přečerpáním účtu.

„Případ šetříme pro trestné činy podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což hrozí v případě dopadení a prokázání viny až osmiletý pobyt za mřížemi,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Krajské policie Královéhradeckého kraje Lucie Konečná.

V poslední době se objevují i podvodníci v oblasti fotovoltaiky

Podvodní obchodníci, kteří jsou nazýváni také energošmejdy, začali zneužívat obrovského zájmu lidí o obnovitelné zdroje energie. Někteří dodavatelé proto lákají zákazníky na nereálnou návratnost solárních elektráren. V některých případech může být až čtyřikrát delší, než slibují.

Jak nenaletět podvodníkům?

Vzdálený přístup ke svému počítači nikdy neposkytujte nikomu, koho neznáte..

Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících. I ID volajícího totiž může být podvržené. To samé platí i o e-mailech nebo lákavých reklamách.

Nikomu nesdělujte osobní informace o vašem bankovnictví. Jestliže je pod vlivem manipulace poskytnete, okamžitě kontaktujte svoji banku.

V případě investic je riziko výhradně na straně investora. Raději proto volte zhodnocování svých peněz pouze u ověřených a renomovaných investičních společností.

Pozor si dejte i na recenze. Napsat je může kdokoliv a není tak na místě jim plně důvěřovat.

Nepodléhejte ani manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení od známých osobností, falešným novinovým článkům anebo slibům, které zaručují investice bez rizika.  

Ohodnoť článek

Foto Miloslav Hamřík

Štítky akcie, okres Rychnov nad Kněžnou, investice, ČEZ, podvodník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior z Rychnovska naletěl podvodníkovi s akciemi, přišel o téměř tři sta tisíc korun  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.