Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žena z Hradce uvěřila "americkému chirurgovi", přišla o sedmnáct tisíc. Peníze skončily v Nigérii

Ženu z Hradce Králové po internetu podvedl muž, který se vydával za amerického lékaře. Vyznal ji lásku a plánoval společnou budoucnost. Když mu poslala peníze, už se neozval. Stopy vyšetřovatelů vedou do Nigérie.

Hradečtí policisté mají už týden na stole kuriózní případ. Z pětačtyřicetileté ženy vylákal neznámý pachatel přes 17 tisíc korun. K podvodu mu přitom stačila pouze sociální síť Facebook a promyšlený příběh. „Muž se vydával za amerického chirurga působícího na egyptské základně. Žena s ním začala psát, po nějaké době ji vyznal lásku a plánoval společnou budoucnost,” popsala taktiku pachatele policejní mluvčí Iva Kormošová.

Za příběhem jako z romantického filmu číhala drsná realita. Podvodník přišel s tím, že mu vláda USA uvolnila jeden milion dolarů. Potřeboval prý ale, aby je žena převzala. „Poškozená souhlasila a dobrovolně zaplatila požadovaných sedm set dolarů za přepis uvedené částky. Poté čekala na slibované peníze, ty však do současné doby nedošly,” vysvětlila Kormošová.

Když si žena po nějaké době prověřila e-mailovou adresu pachatele. Zjistila, že není první obětí stejného podvodného jednání. Obrátila se proto na policii. Muži hrozí až dva roky za mřížemi. Stopy vyšetřování nicméně vedou do vzdálené Nigérie. Je tedy velmi nepravděpodobné, že bude dopaden.

„Policie důrazně varuje před internetovými "přáteli". Neposílejte peníze nikomu, koho znáte jen z virtuálního prostředí. S nikým takovým nesdílejte ani intimní snímky nebo obdobné materiály. Ty mohou být později zneužity k vašemu vydírání,” uzavírá mluvčí Kormošová.

Foto pixabay.com

Štítky Policie ČR, podvod, internet, platba, peníze, Nigérie, Hradec Králové, Facebook, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena z Hradce uvěřila "americkému chirurgovi", přišla o sedmnáct tisíc. Peníze skončily v Nigérii  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.