Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Za poslední týden obrali podvodníci téměř třicet lidí z kraje o třináct milionů korun

Policisté z Královéhradeckého kraje řeší čím dál více případů, kdy důvěřiví lidé sednou na lep internetovým podvodníkům a přijdou o nemalé peníze. Za uplynulý týden připravili podvodníci devětadvacet lidí o necelých třináct milionů korun.

Nejvíce okradených, patnáct lidí, rozkliklo na zaslaný odkaz falešných stránek bank. Přibližně polovinu internetových podvodů šetří kriminalisté na Hradecku.

Čtyři lidé se seznámili na sociálních sítích s neznámým cizincem, kterému poslali peníze na jím smyšlené účely. „Čtyři osoby zlákala nabídka investic a nainstalovaly si do počítače či telefonu program pro vzdálený přístup, tři lidé podlehli falešnému bankéři, který jim namluvil, že mají napadený účet. Tři lidé poslali předem peníze za inzerované zboží na bazarech," uvedla mluvčí Iva Kormošová.

Podvodníci poslední dobou zasílají nejčastěji různé odkazy, kterými chtějí z lidí vymámit údaje z platebních karet a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. „Podvodníci je zasílají pro potřeby uhrazení platby za zboží, kvůli přebukování doručovaného balíku, pro vyřízení sociální dávky, vrácení daní od finančního úřadu," sdělila mluvčí.

Naposledy byl nahlášen případ ženy z Novobydžovska, která klikla na falešný e-mail z banky s aktivačním odkazem na smart klíč. Do internetového bankovnictví se přes odkaz přihlásila a poté ji odešly dvě platby v částce téměř tři sta tisíc korun.

Odkaz přišel ženě poté, co z účtu platila oblečení nakoupené přes internet, Policie vyšetřuje, jestli platba za oblečení souvisela s podvodným odkazem.

„Nikdy nevstupujte do internetového bankovnictví přes odkazy. Vždy používejte originální stránky banky a jejich správnou webovou adresu. V současné době je nejbezpečnější vstupovat do internetového bankovnictví přes aplikaci, kterou si stáhnete do mobilního telefonu. Buďte obezřetní a pozorně čtěte zasílané sms a co jejím odkliknutím nebo smart klíčem potvrzujete,“ radí Kormošová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto StartupStockPhotos

Štítky podvodníci, internet, policie, vyšetřování, Královéhradecký kraj, peníze, internetové bankovnictví, banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden obrali podvodníci téměř třicet lidí z kraje o třináct milionů korun  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.