Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nahrával na internet filmy, teď mu hrozí až pět let vězení

Policisté obvinili sedmatřicetiletého muže z Hradce Králové, který na internetu zpřístupnil téměř pět tisíc filmů bez souhlasů držitelů autorských práv. Muž podle svých slov netušil, že se dopouští něčeho nelegálního. Teď mu hrozí až pět let za mřížemi.

Po necelém roce vyšetřování hospodářská kriminálka obvinila sedmatřicetiletého muže z Hradce Králové, který na internetu neoprávněně šířil tisíce děl.

„Muž pod přezdívkou na jednom internetovém diskusním fóru zpřístupnil od začátku roku 2020 k volnému šíření 4800 chráněných audiovizuálních děl bez jakéhokoliv souhlasu oprávněných držitelů autorských práv, čímž unii, která je zastupuje, způsobil škodu přesahující částku 1,4 miliónu korun,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Muž teď čelí obvinění z trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, za což mu hrozí půlroční až pětileté vězení.

„Z vyšetřování vyplynulo, že muž netušil, že se dopouští protiprávního jednání. Chtěl, aby filmy byly pro lidi lépe dohledatelné,“ dodává mluvčí.

Na rozdíl od sdílení, stahování hudby a filmů je v České republice tolerováno – v případě, že dílo uživatel použije pro svou vlastní potřebu a nešíří ho dál. Jakékoli další užití rozmnoženiny díla – jako například veřejná projekce nebo i půjčování a darování už ale nelegální je.

„Protiprávní je i zveřejňování odkazů na filmy nelegálně na internet umístěné jinými osobami. Umístěním linků na nelegální obsah do blogu, diskusního fóra či jinam na internet napomáhá protiprávnímu jednání jiné osoby a způsobuje poškozeným ještě větší škodu, za kterou je ten, kdo odkaz umístil spoluodpovědný,“ upozorňuje Česká protipirátská unie.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Free-Photos

Štítky film, Internet, policie, autorské právo, Hradec Králové, právo, věznice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nahrával na internet filmy, teď mu hrozí až pět let vězení  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.