Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Každý druhý podnik na východě Čech nalévá nezletilým. Velkou kontrolu provedla obchodní inspekce

Během druhé poloviny prázdnin provedla Česká obchodní inspekce kontrolu v Královéhradeckém i Pardubickém kraji. Zaměřila se především na prodej alkoholu nezletilým. Figurantům se podařilo nakoupit alkohol v 51 procentech případů.

Kontrola trvala devět dní a Česká obchodní inspekce použila figuranty, kterým ještě nebylo 18 let. Děti ve věku 15 a 16 let navštívily celkem 51 restaurací v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Alkohol jim byl prodán ve více než polovině případů.  

„Bez ověření věku a bez doprovodu osoby starší 18 let byly figurantům celkem ve 26 případech prodány alkoholické nápoje,“ potvrdil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Ve všech případech se jednalo o takzvaná výdejní okénka. Tedy zahrádky restaurací, rychlé občerstvení nebo buffery. Ve všech případech figuranti objednávali alkohol bez roušky nebo respirátoru. Šlo o to, aby bylo na první pohled zřejmé, že nejde o plnoleté zákazníky.  

Obchodní inspekce se zaměřila na provozovny, které jsou během prázdnin vyhledávány turisty. V Královéhradeckém kraji šlo například o podniky v Jaroměři, Hradci Králové, Mladých Bukách nebo Ratibořicích. V Pardubickém kraji bylo kontrolováno několik podniků v Pardubicích, České Třebové nebo Chrudimi.  

Všech 26 podniků bude řešeno ve správním řízení. Jejich provozovatelům hrozí pokuta do výše jednoho milionu korun. „Vzhledem k vysokému procentu zjištění a závažnosti porušení budou kontroly s tímto zaměřením probíhat namátkově i ve zbytku roku 2021,“ dodal mluvčí.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marcelo Ikeda Tchelão | Pixabay

Štítky ČOI, kontrola, alkohol, děti, prodej, restaurace, Královéhradecký, Pardubický, kraj, Česká obchodní inspekce, Česko, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Jiří Fröhlich, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý druhý podnik na východě Čech nalévá nezletilým. Velkou kontrolu provedla obchodní inspekce  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.