Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Senior si chtěl vyzkoušet obchodování s Bitcoinem, přišel o půl milionu korun

O necelý půlmilion korun přišel sedmasedmdesátiletý muž na Náchodsku, kterého zlákalo obchodování s kryptoměnami. Peníze navíc nebyly jeho, ty si vypůjčil u nebankovních společností. S obchodováním ale senior neměl žádné zkušenosti a nechal se napálit podvodníky.

Muže z Náchodska zlákala vidina zhodnocení peněz prostřednictvím investování do kryptoměny. Na internetu proto vyplnil formulář, na základě kterého se mu ozvala společnost, která ho následně vyzvala k zaslání domluvené částky. Tu muž obratem poslal.

„Muže nezarazily ani další požadavky pro „virtuální obchodování“, jako například nainstalování speciálního programu nebo umožnění vzdáleného přístupu,“ říká policejní mluvčí Lucie Konečná.

Krátce na to muži z účtu zmizelo více než 470 tisíc korun bez jakéhokoliv znehodnocení. Vše proto nahlásil na policii, která před podobnými nekalými praktikami dlouhodobě varuje.

„Možností samotného nákupu Bitcoinu je mnoho. Doporučujeme proto najít si důvěryhodného a osvědčeného obchodníka, přes kterého budete transakce provádět. Určitě je dobré si o daném obchodníkovi přečíst recenze a zkušenosti ostatních. Jestliže se rozhodnete pro koupi Bitcoinu, musíte myslet také na bezpečnost. Ideální variantou je kryptopeněženka, jedná se o virtuální adresu, kde je nakoupená virtuální měna uložená,“ radí mluvčí.

Pro nákup Bitcoinu však prostředník není nezbytný. Podobným prostředníkům bych se úplně vyhnul. I kdyby ta společnost nebyla podvodná, je to jen zbytečný prostředník, který vás obere o profit. Začátečníkům bych poradil, ať se podívají na návodná videa o Bitcoinu na Youtube. Je toho spousta, navíc i v češtině,“ radí Jaroslav Volf, který do kryptoměn investuje pravidelně. 

„Klíčové je si všechny informace ověřit dříve, než lidé pošlou „kamsi na účet“ své peníze. Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet. A žádné výše uvedené informace si volně neukládejte ve svém počítači,“ apeluje Konečná.

Po podvodnících nyní pátrají náchodští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality. Neznámému pachateli hrozí v případě prokázání viny až pět let za mřížemi.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay/MichaelWuensch

Štítky Bitcoin, kryptoměny, policie, podvod, Náchod, internet, kryptoměna, peníze, okres Náchod, Lucie Konečná, Jaroslav Volf, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior si chtěl vyzkoušet obchodování s Bitcoinem, přišel o půl milionu korun  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.