Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Iniciativa Sníh spustila e-památník obětem koronaviru. Vzpomínku může přidat kdokoliv i z telefonu

Vedle křížů na Staroměstském náměstí v Praze a dalších městech nově vznikl i takzvaný e-památník obětem pandemie koronaviru. S nápadem tento týden přišla Iniciativa Sníh. On-line památník funguje na samostatné internetové stránce. Přidat vzpomínku může kdokoliv z počítače nebo chytrého telefonu.

E-památník na adrese www.pamatnikpandemie.cz je rozdělen do jednotlivých dní. Za každou z obětí, která zemřela s onemocněním COVID-19 zde lidé najdou siluetu postavy. K té jde následně vložit vzkaz, vzpomínku nebo konkrétní lidský příběh.  

„Památník obětí pandemie ve své elektronické podobě má dát příležitost virtuálně sdílet smutek i účast, empatii i stesk. Má připomenout oběti a dát prostor pozůstalým. A tím není jen blízký příbuzný, nýbrž každý, kdo pozůstal,“ píše iniciativa na webu e-památníku. 

O spuštění e-památníku před pár dny na svém Twitteru informoval vědec a člen iniciativy Jaroslav Flegr.  

V e-památníku mají lidé přehled o počtu lidí, kteří v souvislosti s onemocněním COVID-19 zemřeli. Jedna z posledních vzpomínek je z 5. dubna, kdy podle webu zemřelo 102 lidí. „Tatínku, letos v listopadu bys šel do důchodu, těšil ses na to. Chtěl jsi toho ještě spoustu, to je strašný prostě,“ stojí ve vzpomínce na třiašedesátiletého Bedřicha.  

Další lidský příběh je věnovaný šestaosmdesátiletému Miroslavovi. „Moc mi chybíš, dědečku! Odpusť mi, že jsem víc nebojovala za to, aby mě k tobě pustili. Musel jsi být tak sám, a tak dlouho. Kéž bych s tebou mohla být na konci a říct ti, jak strašně moc tě mám ráda. Snad jsi to věděl. Miluju Tě,“ stojí ve vzkazu. 

Ohodnoť článek

Foto FB: Milion chvilek pro demokracii

Štítky e-památník, COVID-19, internet, vzpomínka, Iniciativa Sníh, Jaroslav Flegr, pandemie covidu-19, Praha, Staroměstské náměstí, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Iniciativa Sníh spustila e-památník obětem koronaviru. Vzpomínku může přidat kdokoliv i z telefonu  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.