Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Většina zaměstnanců s testováním na covid problém nemá, najdou se ale i odpůrci

Zatímco některé firmy začaly s antigenním testováním na covid-19 ještě dříve, než se z něj stala povinnost, a nemají s přístupem zaměstnanců problém, jiné se potýkají s částí „odpíračů“. Ti ovšem bez negativního testu do firmy nesmí, a tak riskují, že přijdou o místo.

Podniky s 50 až 249 zaměstnanci by dnes měly mít hotové testování všech zaměstnanců. Testy jsou nadále povinné jednou týdně a testování se týká všech zaměstnanců včetně těch pracujících na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti. Negativním testem se při vstupu do podniku musí prokázat i agenturní pracovníci nebo živnostníci.

Některé firmy začaly s testováním ještě dříve, než se z něj stala povinnost. Například výrobce zdravotnických pomůcek Batist Medical z Červeného Kostelce realizoval testování od 1. března na vlastní náklady. Zaměstnancům poskytují také přesnější PCR testování, za které utratí milion korun měsíčně. „Již od počátku pandemie v našich provozech v Červeném Kostelci i v Praze dodržují všichni zaměstnanci opatření nařízená státem i naše vnitřní předpisy a jsou maximálně zodpovědní.  Nemáme zatím dokumentován ani jediný přenos nákazy mezi zaměstnanci na našich pracovištích,“ říká Tomáš Mertlík, generální ředitel a majitel Batist Medical.

V únoru svým zaměstnancům začal nabízet antigenní testování například Městský úřad v Náchodě. S dřívějším testováním začala také automobilka Škoda, její zaměstnanci mají možnost nechat se pravidelně testovat už od října. Automobilka je také připravena rychle naočkovat své zaměstnance, za tímto účelem připravila vlastní síť očkovacích center.

S testováním většina zaměstnanců nemá problém, podle automobily je těch, kteří testování odmítají, naprosté minimum. Podobné je to i ve firmě Proma Reha z České Skalice, kde mají pouze jednoho člověka, který testování odmítá. „Tenhle zaměstnanec přitom počítá s tím, že to v krajním případě může skončit výpovědí. Zatím zůstává doma bez náhrady mzdy,“ uvedli zástupci společnosti pro Český rozhlas.

Najdou se ale i firmy, kde je odmítačů testování víc. Podle informací Českého rozhlasu je to například Atas Náchod, který zaměstnává několik set lidí. Zhruba pět procent z nich povinné testování odmítá. Bez negativního testu ale do závodu nesmí.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR tvoří podíl pozitivních záchytů koronaviru 0,77 procenta. V podnicích nad 250 zaměstnanců je to 0,75 procenta lidí, ve firmách od 50 do 250 pracovníků 1,24 procenta. Podle viceprezidenta svazu Jana Rafaje je to tím, že velké podniky mají propracovanější systém hygienických pravidel.

Za jeden antigenní test společnosti nejčastěji zaplatí 100 až 150 korun. Svaz průmyslu a dopravy chce usilovat o to, aby zdravotní pojišťovny přispívaly na testy větší částkou. Nyní za jeden test zaměstnavateli proplatí 60 korun.  

Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) chystá povinné testování i pro firmy s méně než 50 pracovníky. Začít by mohlo ještě v březnu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městský úřad Náchod | Zdroj ČTK, Český rozhlas

Štítky koronavirus, testování, PCR, antigenní, covid-19, firmy, odpůrci, BATIST Medical a.s., Český rozhlas, Svaz průmyslu a dopravy, Červený Kostelec, Karel Havlíček, ŠKODA AUTO a.s., Náchod, ANO 2011, Proma Reha, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Kochaník

Článek je nesmyslný. Výsledek testu na AG covid je tzv. lékařská zpráva a ta je chráněná lékařským tajemstvím a tudíž vedení podniku nemůže toto prolamovat. Tudíž pouze dotyčný deklaratorně odpoví a dá papír svou rukou sepsaný, že se otestoval doma AG a že dle přiloženého návodu, kterým test vyhodnotil, je způsobilý vykonávat práci. To stačí. Případně, pokud by se testoval v práci, dá zákaz zaměstnavateli nakládat s lékařskou zprávou=nálezem a pouze si dá dát papír (od zdravotníka testovatele), že je způsobilý kv práci od toho testovatele a i jemu zakáže nakládat pod hrozbou postihu při nedovoleném prolomení lékařského tajemství komukoliv předávat výsledky testů = lékařských nálezů a sepíše s ním o tom formulář dle vyhl. č. 98 /2012 Sb. o zdravot. dokumentaci.

Úterý, 16. března 2021, 20:39Odpovědět

Většina zaměstnanců s testováním na covid problém nemá, najdou se ale i odpůrci  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.