Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Zdravotníci musí převážet covidové pacienty do okolních krajů. Nemocných přibývá i mezi mladými

Koronavirová epidemie se v Královéhradeckém kraji zhoršuje a situace v nemocnicích je kritická. Jsou na hraně lůžkové kapacity a pacienty musí zdravotníci převážet do okolních krajů. Víc je také pacientů v těžkém stavu a pacientů v mladším věku. Královéhradecký kraj je druhým nejhorším v republice v počtu nakažených koronavirem.

Nejrychleji se z celé republiky stále šíří nákaza na Trutnovsku. Včera tu začaly odebírat vzorky na testování na covid dva armádní mobilní odběrové týmy.

O pacienty s koronavirem se starají v kraji Fakultní nemocnice Hradec Králové, pět krajských nemocnic a soukromá nemocnice ve Vrchlabí.

„Zařízení už nárůst covid pozitivních pacientů kapacitně nezvládají a bohužel trend nárůstu nevypadá příznivě. Velkým problémem nepříznivé epidemické situace v našem kraji bude velmi pravděpodobně větší výskyt britské mutace virů," uvedl hejtman kraje Martin Červíček (ODS).

Od 27. ledna do 6. února bylo v královéhradeckém kraji zkušebně odebráno 696 vzorků na zjištění mutace viru, z toho 44 procent bylo pozitivních na covid. „Z nich 72 procent vykazovalo nějakou mutaci na zkoumaném genu. Stále čekáme na potvrzené výsledky Státního zdravotního ústavu, ale i na vyhodnocení ministerstva zdravotnictví k případnému šíření v našem regionu," uvedl hejtman.

Výskyt takzvané britské mutace byl odhalen v 75 vzorcích. Podle vědců by mohl být výskyt v Královéhradeckém kraji v desítkách procent. Odhadují, že mutace převládne v celé zemi do několika týdnů.

V nemocnicích v kraji je 663 lůžek pro pacienty s koronavirem, pro intenzivní péči je jich určeno 131. „Situace v nemocniční péči napříč krajem je kritická. Lůžkové kapacity, které jsou na maximu možného, jsou skoro vyčerpané. Během včerejšího poledne byla například v krajských nemocnicích volná pouze tři intenzivní lůžka a devět standardních lůžek, která jsou z větší části v jičínské nemocnici, kde je situace zatím relativně klidnější," uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Další možnosti rozšíření kapacit jsou podle mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilové nemožné. „Rezerva v řádu jednotek lůžek je pouze v krajské Oblastní nemocnici Jičín," uvedla Chytilová.

V krajských nemocnicích přibývá pacientů 

Za poslední týden se zvýšil počet příjmů nových pacientů přivezených do krajských nemocnic o čtvrtinu. V předešlých týdnech se jednalo o přibližně 220 pacientů týdně, v posledních sedmi dnech stouplo číslo na 280.

Hospitalizovaní pacienti, u kterých to zdravotní stav dovoluje, jsou přesouváni na lůžka následné péče. Včera bylo v krajských nemocnicích hospitalizováno skoro 360 pacientů s koronavirem. Přes 60 jich potřebovalo intenzivní péči.

V nemocnici v Náchodě se včera zdravotníci starali o více než 130 pacientů s koronavirem, skoro 30 z nich bylo na intenzivních lůžkách. Krajský koordinátor akutní covidové péče zajišťoval převoz patnácti pacientů z náchodské nemocnice.

V kraji přibývá pacientů v těžkém stavu, nemocnice jsou proto nuceny poskytovat intenzivní péči i mimo JIP, na standardních lůžkách. Třeba v Oblastní nemocnici Náchod, kde bylo v pondělí 22 nových příjmů, je aktuálně 15 pacientům zajištěna intenzivní péče mimo JIP.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, britská mutace, pacient, převoz, nemocnice, Královéhradecký kraj, COVID-19, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Nemocnice Vrchlabí, s.r.o., Martin Červíček, ODS, okres Trutnov, Zdeněk Fink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotníci musí převážet covidové pacienty do okolních krajů. Nemocných přibývá i mezi mladými  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.