Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Polní nemocnice poputuje z Letňan zpátky do Hradce

Za pronájem ploch na letňanském výstavišti zaplatil stát zhruba 51 milionů bez DPH. Plánované nemocnici ovšem chyběl zdravotní personál. Proto vybavení polní nemocnice poputuje zpátky do skladů v Hradci Králové.

19. října z Hradce Králové s velkou slávou vyjel vojenský konvoj s polní nemocnicí pro budovanou záložní nemocnici v Praze Letňanech. Konvoj tvořilo 14 vozidel a souprav se zhruba dvaceti kontejnery se 165 tunami zdravotnického materiálu.

„Přepravované kontejnery jsou buď organickou součástí polní nemocnice a tvoří je operační sály, jednotky intenzivní péče, lékárny, laboratoře, rentgenové vybavení. Ve zbývajících kontejnerech je zdravotnický materiál, který bude využíván při fungování nemocnice," uvedla mluvčí Agentury vojenského zdravotnictví Lada Ferkálová. Jenže – nic z toho nakonec použito nebylo.

Polní nemocnice v pražských Letňanech měla sice perfektní vybavení, ale chybělo to nejdůležitější – zdravotnický personál. Právě kvůli nedostatku zdravotnického personálu náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý zrušení nemocnice navrhl.  

Pokud by se zlepšila situace s personálem, jeví se podle Černého mnohem účelněji posílit kapacity normálních nemocnic než aktivovat zařízení v Letňanech. Navrhl tedy Blatnému ukončit záběr plochy v Letňanech a vyklidit místo, což ministr vzápětí potvrdil.

Od konce října, kdy armáda provizorní nemocnici postavila, stát za nájem ploch zaplatil přibližně 51 milionů korun. Smlouva je však platná až do konce února, pokud tedy pronájem skončí podle kontraktu, bude muset stát zaplatit dalších 13,7 milionu korun bez DPH.

Nemocnice v halách letňanského výstaviště měla být původně využívána na doléčení pacientů s covidem-19, kteří se kvůli karanténě nemohou vrátit domů nebo například do domova seniorů. Nakonec však veškeré vybavení poputuje nevyužité zpátky do skladů v Hradci Králové.

Hradecká polní nemocnice byla v minulosti v letech 2007 až 2008 nasazena v Afghánistánu. Některé části jsou trvale využívány při zahraničních operacích. Vojáci také s polními nemocnicemi pravidelně cvičí a udržují je v dobrém stavu. Část polní nemocnice byla nasazena v roce 2017 v Mosulu v Iráku, další část je dosud v Kábulu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda ČR | Zdroj ČTK

Štítky Letňany, Hradec Králové, armáda, nemocnice, koronavirus, covid-19, kontejner, Vladimír Černý, Praha, Afghánistán, Irák, Kábul, Mosul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polní nemocnice poputuje z Letňan zpátky do Hradce  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.