Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice v Hradci Králové spouští Centrum postcovidové péče

Fakultní nemocnice Hradec Králové tento týden spouští provoz Centra postcovidové péče, které bude zajišťovat péči o pacienty, kteří prodělali onemocnění COVID-19. Centrum bude zaměřeno na lidi, kteří mají po nemoci přetrvávající obtíže. Jde o zatím jediné podobné centrum v Královéhradeckém kraji.

Fakultní nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v České republice. Na 39 pracovištích včetně 24 klinik s 1360 lůžky každým rokem hospitalizuje přes 41 tisíc pacientů.

„Vytvořili jsme unikátní centrum, které nabídne pacientům pomoc s následky po onemocnění COVID-19 napříč různými obory od plicních lékařů, kardiologů, neurologů, psychiatrů přes nefrology, dermatology, gastroenterology, revmatology a další až po rehabilitační lékaře,“ uvedl ředitel fakultní nemocnice Vladimír Palička.

V nemocnici vznikl takzvaný diagnostický algoritmus a nový systém, který je nutný pro dlouhodobé sledování pacientů s post-COVID syndromem. Ten je podle Paličky základem pro celorepublikový systém. Tak, aby mohla být péče dostupná ve všech ordinacích plicních lékařů. Těch je v celé zemi víc než 400.

Centrum postcovidové péče bude umístěno v budově Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Otevřené bude každý všední den. „Zájemci s obtížemi po prodělaném onemocnění COVID-19 mohou svůj stav konzultovat telefonicky na lince 495 836 020 a dle domluvy bude pacient objednán do našeho centra nebo mu bude navrhnut jiný postup,“ vysvětluje vedoucí centra Michal Kopecký.

Před samotným vyšetřením v novém centru bude muset pacient podstoupit základní vyšetření u svého praktického lékaře nebo specialisty. Ten posoudí, zda jsou komplikace spojené s onemocněním COVID-19 a popřípadě objedná do Centra postcovidové péče.

Všem pacientům bude odebraná krev, moč a vyšetřené plicní funkce. Každý z pacientů zároveň podstoupí vyšetření EKG a zhodnocení celkového stavu.

„Našim cílem je péče o pacienty, u nichž přetrvávají symptomy po onemocnění COVID-19 déle než tři měsíce a jsou v příčinné souvislosti s tímto onemocněním. A je jedno, zda se pacient léčil v nemocnici nebo doma,“ dodává Kopecký.

Mezi nejčastější komplikace spojené s onemocněním COVID-19 patří poškození plic nebo dolních dýchacích cest. V krajním případě může dojít i k onemocnění plicních cév.

Nemoc může mít dopad na zdraví srdce

Koronavirová infekce zanechává následky na srdci mnoha pacientů i v případě, kdy nešlo o těžce nemocné, kteří by se museli léčit v nemocnici. Ukázaly to výsledky německé studie. Zatím není jasné, zda poškození srdce je dočasné nebo trvalé.

Autoři jiné studie se zaměřili na výsledky pitev 39 lidí, kteří zemřeli v rané fázi pandemie COVIDu-19 a kterým bylo v průměru 85 let. Ukázalo se, že v srdcích čtyřiadvaceti z nich bylo obsažené velké množství viru.

U lidí, kteří mají kardiovaskulární problémy, existuje větší riziko, že se koronavirem nakazí a že zemřou. Ukázalo se také, že smrtící komplikací COVIDu-19 mohou být krevní sraženiny.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky postcovidové centrum, Hradec Králové, nemocnice, FNH, koronavirus, COVID-19, následná, péče, pomoc, zdraví, nemoc, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Michal Kopecký, Česko, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Hradci Králové spouští Centrum postcovidové péče  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.