Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V hradeckém kraji je v nemocnicích s covidem 36 pacientů. Nárůst za poslední týden je minimální

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji zesiluje. Rostou i počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19, jen menšina je ale ve vážném stavu. U většiny hospitalizovaných byla nákaza zjištěna až při testování v nemocnicích, primárně byli přijati s jinou diagnózou. Nákaza se podle údajů ministerstva zdravotnictví v kraji nejvíce šíří v okresech Hradec Králové a Jičín, nejméně na Trutnovsku.

Podle mluvčího kraje Dana Lechmanna ve všech nemocnicích v kraji se včera ráno léčilo s covidem 36 lidí, před týdnem v úterý 22 a předtím ve stejný den 24. V intenzivní péči bylo včera hospitalizovaných pacientů osm a v předchozí dva úterky shodně šest.

Nákaza je v kraji na vzestupu od poloviny června, do té doby se týdenní počty zjištěných nakažených pohybovaly kolem 80. Za nárůstem počtu případů z poslední doby jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron.

Testy v Královéhradeckém kraji za posledních sedm dní zjistily 749 nově nakažených, před týdnem za stejnou dobu 527, vyplynulo z údajů ministerstva.

Incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, stoupla v kraji na včerejších 136 z pondělních 130, přičemž v pátek byla na hodnotě 120. V celé ČR na 100.000 obyvatel připadá za poslední týden 155 nakažených.

V Královéhradeckém kraji se nákaza nadprůměrně šíří na Hradecku a Jičínsku, kde za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel zhruba 161 a 156 nakažených. V ostatních okresech je v porovnání s republikovým číslem šíření epidemie podprůměrné. Na Náchodsku je sedmidenní incidence na hodnotě 132, na Rychnovsku 117 a v okrese Trutnov zhruba 101, uvedlo na webu ministerstvo zdravotnictví.

Krajské nemocnice a pobytová zařízení sociálních služeb zatím nevydaly kvůli nákaze žádná nařízení. Hygienici například v domovech seniorů doporučují nošení ochrany úst a nosu po celou dobu návštěvy. Senioři by se měli chránit respirátory v případě, když jsou třeba venku.

Od začátku pandemie v březnu 2020 se v kraji nakazilo 213 376 lidí, což představuje zhruba 39 procent obyvatel regionu. Z nemoci se vyléčilo 210 375 lidí a 2176 jich zemřelo, uvedlo ministerstvo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky ČR, správa, nemocnice, koronavirus, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, COVID-19, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pandemie covidu-19, Hradec Králové, okres Trutnov, Jičín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji je v nemocnicích s covidem 36 pacientů. Nárůst za poslední týden je minimální  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.