Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pozor na antigenní testy online, certifikáty se neuznávají

V poslední době se na internetu objevila řada nabídek na online antigenní testování pod dohledem zdravotníka. Dotyčný se otestuje sám, zatímco ho zdravotník sleduje prostřednictvím videohovoru. Ministerstvo zdravotnictví však upozorňuje, že takto provedené testy jsou neplatné.

V souvislosti s cestováním a vyšší poptávkou po antigenních testech se na internetu objevily nabídky online antigenního testování. Probíhá tak, že si zákazník sám zakoupí test, který následně provede pod dohledem zdravotníka během videohovoru. Poté obdrží evropský certifikát o výsledku testu. Jenže takový certifikát je proti stávající legislativě, upozorňuje ministerstvo zdravotnictví.

„Provedení samotestu na covid-19 pod vzdáleným dohledem zdravotníka je, podle platných právních předpisů, testem provedeným laickou osobou. Z tohoto důvodu ji nelze považovat za zdravotní službu dle zákona. Z toho vyplývá, že výsledky takto provedeného samotestu nemohou být, podle mimořádného opatření ministerstva, ani vkládány do národního informačního systému ISIN,“ upozorňuje Daniel Köppl, ředitel odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví.

Takto provedené testy tedy není možné použít ani pro cestování, ale ani pro vstup do restaurací a jiných provozoven. Samotest je totiž podle aktuálních nařízení uznatelný pouze tehdy, pokud je provedený přímo na místě, například před vstupem na akci, a platí jednorázově pouze pro tuto příležitost.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay/Frauke Riether

Štítky antigenní testy, koronavirus, covid-19, certifikát, online, internet, cestování, zdravotnický pracovník, ministerstvo zdravotnictví, Daniel Köppl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na antigenní testy online, certifikáty se neuznávají  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.