Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jaroměři otevřeli nové testovací místo na covid, odběry jsou ze slin

V Jaroměři nově funguje nové odběrové místo covid-19, kde provádějí antigenní testy ze slin. Testy tu provádějí jak na zdravotní pojišťovnu, tak pro samoplátce za 200 korun. Ministerstvo zahraničí ale upozorňuje, že některé země tyto testy neuznávají.

Nové testovací místo na přítomnost koronaviru otevřeli v Hradecké ulici v Jaroměři u výjezdu směrem na Hradec Králové. Testuje se tu od pondělí do soboty od 8 do 17 hodin. „Antigenní testy provádíme šetrným odběrem ze slin. Výsledek i s certifikátem obdržíte do pár minut,“ slibuje provozovatel testovací buňky společnost Electrolyte. Na test není potřeba se předem objednávat. Na místě vystavují i certifikát v anglickém jazyce, který je potřeba při cestách do zahraničí.

Ministerstvo zahraničních věcí však upozorňuje, že některé země tyto druhy testů neuznávají. „Řecko uznává pouze testy provedené výtěrem z nosohltanu nebo ústní části hltanu. Nejsou uznávány testy získané ze vzorku získaného ze slin nebo kloktáním. Způsob stěru vzorku zpravidla laboratoř uvádí v dokladu o výsledku testu,“ upozorňuje cestovatele.

Antigenní testování probíhá v Jaroměři také v budově LDN, vždy v pondělí a ve čtvrtek. Na test je třeba se předem objednat na webu Oblastní nemocnice Náchod. Preventivní antigenní testy pro širokou veřejnost nabízí i ambulance Edumed na jaroměřské poliklinice, kde se zároveň očkuje bez registrace.  

Hrazení preventivních antigenních testů z veřejného zdravotního pojištění mělo původně 1. září skončit. „Je zde očkování a my ho jednoznačně preferujeme jako řešení celé situace. Je na tom všeobecná odborná shoda a lidé by se prostě měli dát naočkovat,“ argumentoval ještě v červenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Rozhodnutí uvítali zejména zástupci pojišťoven, kteří dlouhodobě upozorňovali na neudržitelnost financování bezplatných preventivních testů. Náklady za testování se totiž měsíčně pohybují kolem miliardy korun.

Minulý týden ale vláda rozhodla, že testy na covid-19 budou pro všechny pojištěnce zdarma i nadále. „Všichni pojištění tak stále budou mít k dispozici jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně. Vláda zrušila mimořádná opatření, podle kterých měly být testy od 1. září zdarma pouze pro osoby mladší 18 let, ty s nedokončeným očkováním a osoby, které se očkovat nemohou ze zdravotních důvodů,“ uvedla vláda ve svém tiskovém prohlášení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ELECTROLYTE

Štítky antigenní testy, koronavirus, COVID-19, zdravotní pojišťovna, Jaroměř, rychlý antigenní test, Hradec Králové, Řecko, Adam Vojtěch, ANO 2011, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jaroměři otevřeli nové testovací místo na covid, odběry jsou ze slin  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.