Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecké basketbalisty čeká baráž o udržení. Hlavně být kompletní, přeje si Peterka

Basketbalisté hradeckých Královských Sokolů ještě zdaleka nemají po sezoně. Při premiérovém ročníku mezi nejlepšími českými basketbalovými týmy se jim totiž nepodařilo ani přes velkou snahu a záblesky nadějí udržet soutěž už při bojích mezi soupeři v Kooperativa Národní basketbalové lize. Hradecké borce tak nakonec bude čekat barážové rozhodnutí, zatím však ještě nevědí jistě, v jakém stylu se bude, navíc až o druhém květnovém víkendu, hrát. „Myslím si, že by bylo lepší, kdyby ta pravidla byla daná dopředu,“ mrzí Ondřeje Peterku, jednoho z nejlepších Čechů v hradeckém týmu trenéra, a svého otce, Luboše Peterky.

Ondřeji, máte za sebou nadstavbovou skupinu, ve které jste ještě mohli utéct z poslední barážové pozice. Ovšem nestalo se tak a budete nakonec o místo v nejvyšší české basketbalové soutěži ještě složitě bojovat, proč to došlo až do této fáze?
Byly tam nějaké faktory, kdy nám vypadli důležití hráči ze sestavy, a to vlivem zranění nebo nemocí. Jenomže těch zápasů, které jsme měli a mohli zvládnout, byl dostatek. Nakonec nám na předposlední Ostravu scházely v podstatě dvě výhry, a to jsme právě zrovna s Ostravou v té nadstavbové skupině čtyřikrát prohráli. Především v domácím prostředí jsme je měli porazit, stejně tak jako pražské USK. První poločasy jsme většinou vždycky vedli, ale pak jsme asi přestali hrát a ztratili jsme to. Měli jsme na to, abychom skončili předposlední, bohužel se tak ale nestalo. . . 

Poslední zápas před dlouhou pauzou před nejdůležitějšími barážovými zápasy jste ovšem zvládli, doma jste nakonec Kolín, postupující do play off, o jeden bod porazili. Pomůže toto vítězství na vaši psychiku v kabině?
Ještě předtím jsme navíc vyhráli na palubovce USK v Praze, takže to pro nás byly ve finále dvě vítězství v řadě, a to se pro naši pozici určitě počítá a pomůže nám to po psychické stránce do posledních soubojů v sezoně. Tým samozřejmě pak úplně jinak funguje, když se vyhrává, než když se vám nedaří. . .  A to ještě musím podotknout, že USK v tom zápase šlo o co nejlepší umístění, takže se tam ukázala naše síla. A s Kolínem zase nehráli naši dva nejlepší hráči, tohle všechno napovídá o tom, že tým je letos v Hradci opravdu kvalitní, bohužel jenom tolik nevyhrával. (hořce se usměje)

Určitě je škoda, že podobná šňůra, byť jen dvou výher, nepřišla víckrát, nebo alespoň o trochu dříve, že?
To jednoznačně! Je to škoda, protože skoro vždycky se nám po naší výhře další zápas třeba úplně nepovedl tak, jak bychom chtěli a hlavně jsme nevyhrávali a nebodovali víckrát po sobě. Vzpomínám si, že se nám sice někdy herně dařilo a měli jsme celý zápas opět rozehraný velice dobře, ale pak jsme zase nadějný výsledek ztratili. Škoda, že se nám nedařilo vozit také více výher zvenku, myslím, že jsme mohli takové tři zápasy minimálně navíc venku urvat. Takhle jsme to alespoň zlomili v úplně posledním možném utkání, když jsme vyhráli v Praze a bylo to pro nás vůbec první venkovní vítězství v letošní sezoně. Mohli jsme už teď mít po starostech.

Takhle vás naopak bude čekat hodně náročná baráž, jelikož se zatím ještě ani příliš neví, jakým stylem se bude hrát. Už jsou nějaké další aktuální informace?
Je to tak, není to pro nás moc příznivé. Zatím mám poslední informace takové, že baráž nebude hrát z první ligy jenom Jindřichův Hradec, ale také pražská akademie GBA, což pro nás znamená, že se bude hrát turnajově. Navíc to nebude u nás, ale v Jindřichově Hradci, to také není pro nás moc pozitivní. Pokud ale chceme v nejvyšší soutěži zůstat, tak rozhodně musíme v těch dvou zápasech potvrdit naši kvalitu a oba duely zvládnout! Tým na to máme, teď musíme být jenom kompletní a hlavně zdraví.

Zrovna Hradec tu barážovou pozici moc dobře zná, protože se mu až na několikátý pokus povedlo dostat v minulém ročníku přes jedno venkovní a jedno domácí barážové utkání až do nejvyšší soutěže. . . 
Je to tak, čtyři roky se o to Hradec přes baráž pokoušel, až se mu to nakonec naštěstí minulý rok povedlo, takže my teď musíme znovu udělat maximum, abychom byli v baráži úspěšní! Souboj o nejvyšší soutěž je vždycky ohromně těžký, když to bude o jednom zápase, tak se může stát cokoliv a nemusí se to utkání zrovna povést, což je také hodně složité. My ale určitě musíme dokázat, že jsme lepší než naši soupeři v barážové skupině.

Jak se vy osobně díváte na tyto změny v baráži, které vlastně ani teď ještě nejsou zcela stoprocentní a ve hře je stále pouze dvojutkání s Jindřichovým Hradcem?
Ten barážový systém je pro nás takový zrádný, protože se nám, jak jsem říkal, jeden zápas nemusí vydařit a může to být rozhodující. Ale ani se mi moc nelíbí, že to teď nemá spád, vždyť od posledního zápasu v té nadstavbové skupině do barážových duelů je měsíc přestávka! To snad není v žádném jiném sportu. Ať hrajeme klidně tu baráž turnajově, ale hlavně ať je to bez takto dlouhé pauzy! Myslím si, že by bylo lepší, kdyby ta pravidla byla daná dopředu. Ale nebudeme se na nic vymlouvat, ty zápasy musíme vyhrát, abychom potvrdili naši kvalitu a udrželi se v soutěži.

Tým na to je v Hradci určitě dostatečný.
To určitě, musíme ty rozhodující zápasy sezony odmakat, protože tým by tady pouze na první ligu byl opravdu nadstandardní, to je pravda. Ale víme, jak jsou karty rozdány, jdeme si za záchranou a nic jiného nemůžeme brát v úvahu. 

Určitě také pomůže vidina toho, že první sezona po postupu je sice vždy nejsložitější, naopak od druhé se to ale začíná často lámat k lepšímu, že?
Je to tak, člověk si po té sezoně řekne, co udělal zbytečného. A stejně tak jak to mají hráči, to je určitě i v managementu klubu. Hradec je velké město a potenciál basketu je tady veliký, byla by obrovská škoda, kdyby se nám to nepovedlo udržet!

Autoři | Foto Luboš Lorinc

Štítky basketbal, Hradec, baráž, rozhovor, Luboš Peterka, soutěž, Jindřichův Hradec, Kooperativa Národní basketbalová liga, Praha, Ostrava, Kolín

Hradecké basketbalisty čeká baráž o udržení. Hlavně být kompletní, přeje si Peterka  |  Život a styl  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.